Duurzaam bouwen: bouw jij mee?

Op 17 februari werd de Green Deal Circulair Bouwen feestelijk afgesloten. Het was een van de vele Green Deals in Vlaanderen die inzetten op groene samenwerkingsprojecten en overeenkomsten tussen bedrijven, organisaties en de overheid. Het doel van deze specifieke Green Deal? Dagelijkse realiteit maken van circulair bouwen in Vlaanderen. Missie geslaagd? Wij nemen je mee in de praktijken van twee duurzame bouwbedrijven. Oordeel gerust zelf hoe innovatief we hier in Vlaanderen uit de hoek kunnen komen.

Huismus

Huismus is een duurzaam bouwbedrijf gespecialiseerd in timmer- en schrijnwerk. Duurzaamheid dekt voor hen verschillende ladingen: ecologisch bouwmateriaal, lokaal geproduceerde en herbruikbare grondstoffen, recuperatie van materialen ... Oude bouwmaterialen recupereren ze bijvoorbeeld in nieuwe bouwprojecten. Zo gaven ze 2 400 vierkante meter isolatiemateriaal van een oud kantorencomplex een nieuw leven als akoestische plafonds in woningen.

Ook sociale tewerkstelling staat centraal. Huismus werkt samen met maatwerkbedrijven en het OCMW in verschillende tewerkstellingstrajecten en biedt een plek waar nieuwkomers, laag- en hoogopgeleiden de kans krijgen om de nodige vaardigheden te leren. Ook stagiairs en werkzoekenden vinden hun weg naar Huismus als werkleerplek.

 

Labland

Labland focust dan weer op circulaire renovaties van de bebouwde ruimte. Het bedrijf experimenteert met renovatiemodellen die gebruikmaken van onderbenutte ruimte. Zo kunnen meer mensen kwalitatiever wonen op minder ruimte. In al hun projecten zoeken ze naar mogelijke samenwerking met de buurt.

Hun ‘inschuifhuis’ is een wel heel bijzonder renovatiemodel. Zoals de naam al prijsgeeft, creëert het team van Labland een nieuwe, duurzame houtskeletwoning die letterlijk wordt ingeschoven op de plek van het gesloopte huis. Deze oplossing is ideaal voor moeilijk te renoveren rijhuizen. Ook de materialen van het gesloopte huis worden maximaal gerecupereerd. Zo komt een oude keuken bijvoorbeeld terecht bij Domus Mundi, die hem verwerkt tot een tweedehandse, betaalbare keuken.

 

Ook nu de Green Deal Circulair Bouwen is afgerond, blijven talloze organisaties in Vlaanderen werken aan een circulaire bouwsector. De impact van dit vierjarige traject is groot, blijkt uit het eindrapport. Logisch ook, als je de lijst met deelnemende partners erop nagaat. Maar liefst 360 organisaties ondertekenden de engagementsverklaring.

Wil je je verder laten inspireren door de mogelijkheden van duurzame en circulaire bouw? Neem gerust een kijkje op circubuild.