Circulair in Vlaanderen

Vlaamse Circular Hubs doen er een jaar bij wegens mooie resultaten

Circulaire Hub Regio Mechelen doet een oproep naar circulaire ondernemers. In het ESF-project Circulair Werk(t) hebben 12 Vlaamse steden circulaire hubs opgericht waar ondernemers, sociale economie en de gemeente elkaar vinden.

Kabas start leveringen aan huis van de producten uit hun verpakkingsvrije supermarkt. Sofar maakt modulaire, demonteerbare sofa’s. Recuplan en Spruce Goose geven houtresten een nieuw leven. Bij Something Green kan je binnenkort babyspullen huren. Wat hebben ze gemeen? Het zijn vijf projecten uit Mechelen, gefocust op circulaire economie en ze doorliepen afgelopen zomer het eerste traject van Sluit de cirkel. Daarbij kregen ze professionele begeleiding van Switchrs, deskundigen in circulair en duurzaam ondernemen. De stad Mechelen verleent de vijf projecten nu ook een financiële ondersteuning. Andere Mechelse ondernemers met een hart voor circulariteit hoeven niet te wanhopen dat ze de boot gemist hebben. Sluit de Cirkel heeft al een nieuwe projectoproep lopende, nog tot 28 februari. Niet van de kanten van Mechelen? Geen nood.

12 hubs voor circulair en sociaal ondernemerschap

Sluit de cirkel is een initiatief dat voorkomt uit de Circulaire Hub Regio Mechelen. Verspreid over Vlaanderen zijn er in totaal 12 zulke hubs, opgestart binnen het project Circulair Werk(t). Daarmee ondersteunen het Departement Werk en Sociale Economie en Vlaanderen Circulair de ontwikkeling van een lokale, sociale en circulaire economie. Een circulaire hub bestaat dan ook minstens uit een gemeente, een sociaal bedrijf en een regulier bedrijf. Dat is een logische combinatie in de context van een duurzame, circulaire economie. Daarin spelen hergebruik, herstel en recuperatie van reststromen een grote rol. Dus is er op lokaal niveau een aanbod aan tweedehandsverkoop, reparatie en handling van producten nodig. Dienstverlening waarin maatwerkbedrijven doorgaans sterk staan.

Daarnaast speelt er ook een overkoepelend niveau bij Circulair Werk(t). De verschillende hubs zijn verenigd in een lerend netwerk met steun van de Koning Boudewijnstichting. Die uitwisseling van ervaringen is bijzonder interessant omdat de hubs niet allemaal op dezelfde manier te werk gaan. In sommige steden is er al een redelijk goed ontwikkeld ecosysteem, terwijl anderen nog werk hebben met sensibilisering of matchmaking. De ervaringen en expertise die de circulaire hubs gaandeweg opdoen, vinden ook vlot hun weg naar beleidsmakers via de betrokkenheid van Vlaanderen Circulair. Daar steken overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld de koppen bij elkaar om de circulaire economie uit te bouwen. Aan de hand van zes werkagenda’s focussen ze zich op enkele cruciale sectoren. Daarnaast zijn er zeven hefboomwerkingen gewijd aan meer algemene uitdagingen zoals financiering en beleidsinstrumenten.

Oorspronkelijk zou Circulair Werk(t) afronden tegen eind 2022. Maar er zit een dermate positieve dynamiek in het project dat al in de loop van vorig jaar beslist werd tot een verlenging van een jaar. Alle twaalf de circular hubs waren meteen enthousiast om de werking verder te zetten, met bijvoorbeeld al een nieuwe projectoproep voor Mechelse ondernemers. Dus als je ook op een circulair ei zit te broeden, dan is het zeker de moeite om eens contact te leggen met een hub in jouw buurt.  

De 12 circulaire hubs zijn:

  •     De Keet Aalst
  •     Circular Hub Brugge
  •     Circulaire HUB Sociale en Reguliere Economie Genk
  •     Sociaal-Circulaire Hub Gent
  •     COCIRC Hasselt
  •     Sociaal-Circulaire Hub Kempen+
  •     CICO HUB Kortrijk
  •     C3000 Leuven
  •     CE hub regio Mechelen
  •     SCHOUDER Oudenaarde
  •     Repair zkt HUB(s) (4 regio's)
  •     Smart Loops Vlaams-Brabant