Team Yuna Labs

Duurzaam? Scherp gezien

Omdat het bij je stijl past, omdat je niet meer tegen lenzen kan, of gewoon: omdat je zonder zo blind als een mol bent. Steeds meer mensen dragen een bril – ruim 60% van de Belgische bevolking! Maar wat gebeurt er met al die brillen eens ze niet meer gebruikt worden? De Antwerpse brillenproducent Yuma Labs pakt uit met een recyclageprogramma voor gebruikte brillen.

Tussen 1975 en 2010 verdubbelde het aantal 16-jarigen dat een bril droeg. Geen wonder, aangezien te weinig daglicht en te veel dichtbij kijken (zowel naar boeken als naar schermen!) in de kindertijd ervoor kan zorgen dat je bijziend wordt. Ondertussen zijn al die tieners volwassen geworden, en hebben ze dus waarschijnlijk al een aantal brillen versleten.

Ook de wereld van de optiek staat niet stil: van brillenglazen voor gebruik met digitale apparaten, via brillenglazen met een blauwlichtfilter om met computers te werken, tot brillenglazen voor autorijden en zelfs verkleurende brillenglazen die op licht en UV reageren. Neem daar nog eens alle zonnebrillen, brillen voor het sporten en brillen als modestatement bij, en de gemiddelde mens zal in zijn leven heel wat brillen gebruiken.

Circulair(e) brillen

In België zorgen monturen en brillenglazen jaarlijks voor zo’n 68.000 kilo vuilnis. Om die afvalberg de wereld uit te werken, zijn er verschillende opties. Zo geeft opticien-keten Pearle brillen een tweede leven door ze te doneren aan Ophthalmology Worldwide, die ze op hun beurt gebruikt om de plaatselijke bevolking in Congo van een bril te voorzien.

In Hasselt kun je sinds 2023 je oude bril en lenzen binnenbrengen voor recyclage. Het Antwerpse Yuma Labs gaat daar nog een stap verder mee: het ontwerpt en produceert al vijf jaar circulaire zonnebrillen. En dankzij het nieuwe project, Ever Circular, richt het bedrijf zich nu ook op brillen op sterkte.

Vanaf 26 februari kunnen opticiens in de Ever-box demoglazen en oude monturen verzamelen. Die inzameldoos is trouwens ook gemaakt van gerecycleerde brillenglazen, en per tien kilo ingezameld afval plant Ever een boom. De ingezamelde brillen worden op een CO2-neutrale wijze naar het maatwerkbedrijf Nektari gestuurd, waar ze worden gesorteerd.

Monturen en brilglazen die nog bruikbaar zijn worden gedoneerd aan goede doelen in binnen- en buitenland. De overige brillen worden per materiaalsoort gerecycleerd. Denk maar aan de metalen draadkern, het frame van acetaat of de (demo)lenzen van polycarbonaat of acryl. Enkel de rubberen neusvleugels kunnen (nog) niet worden gerecycleerd.

De gerecycleerde materialen gebruikt Ever op zijn beurt om nieuwe designbrillen te maken. Die worden op hun beurt exclusief bedeeld via de deelnemende opticiens.