AI-experten koppelen technologie en duurzaam denken

ML6 is een Gents bureau met een 55-tal experten in artificiële intelligentie (AI); zowel ingenieurs als academici en programmeurs. Hun missie? De referentie worden in Europa. Ze helpen voornamelijk (maak)bedrijven, ziekenhuizen, banken,… Toch als die machine learning op een verantwoorde manier willen toepassen.

“We focussen ons hierbij op projecten die een ethische en maatschappelijke impact hebben”, vertelt Nicolas Deruytter, oprichter van ML6.

De deuren van ML6 staan wagenwijd open voor uitdagende projecten. Al is er een belangrijke voorwaarde. “We nemen enkel projecten aan die resoneren met onze mensen. Een voorbeeld? Neem nu een project rond kankerdetectie. Dat is iets dat we zelf heel erg graag doen. Het zijn projecten met een maatschappelijke impact waarvoor we ons vrijwillig inzetten. Daar komt sowieso business van terug.”

AI ethisch verantwoord?

Over die vraag hebben ze bij ML6 heel hard nagedacht, zegt Nicolas Deruytter. “Veel mensen kijken of vrezen de gevaarlijke toepassingen. Gezichtsherkenning kun je bijvoorbeeld ook voor minder ethische doeleinden gebruiken. Per project geven we een score tussen een witte en zwarte zone. Onder wit valt bijvoorbeeld gezondheidszorg, energie-efficiëntie, enzovoort. Onder zwart onder meer gezichtsherkenning voor wapens. Soms eindigen we met een grijze score, wat de beslissing niet eenvoudig maakt. Daarom hebben we een ethische commissie uit alle lagen van het bedrijf opgericht. Omdat we sterk groeien, is een gestandaardiseerd beslissingsproces cruciaal.

Een belangrijke eerste vraag bij ieder project is of wij kunnen vermijden dat menselijk leed wordt berokkend.

ML6 heeft best al projecten niet aangenomen omdat die hun principes niet volgden. Maar hoe weet je dat de juiste mensen de juiste beslissing maken? “Naast het beslissingsproces kijken we al vanaf de rekrutering of er een match is met onze waarden. ‘Do good’ is een belangrijke waarde bij ons. Een CSR-initiatief dat we nemen is ‘Go 4 STEM’, waarbij we gratis technische opleidingen geven aan leerlingen. Tijdens gesprekken met sollicitanten wordt het vrij snel duidelijk of zij achter deze waarden staan of niet.”

Genoeg maatschappelijke problemen om iets mee te doen

Investeren in AI-technologie kan volgens ML6 een grote meerwaarde zijn voor bedrijven. “En voor de maatschappij. Er zijn heel wat grote maatschappelijke problemen waarvoor we iets kunnen doen. Denk maar aan mobiliteitsproblemen, de klimaatverandering,… Dankzij AI kunnen we bedrijven efficiënter laten produceren door AI machine controle. Van daaruit hebben we zelfs een spin-off gecreëerd: Waizu We zijn hier heel ambitieus in. Het is een toekomstig businessmodel waarin we financieel veel investeren zonder er meteen een grote ROI van te verwachten.”

“De onuitputtelijke mogelijkheden van AI? Ik denk dat het belangrijk is om met de voeten op de grond te blijven. Daar staan we voor gekend. Er wordt te veel gedroomd. Bepaalde zaken zijn haalbaar op korte termijn en zo geven we waarde aan het bedrijf. Er zijn ook sensationele zaken die vaak in de media komen. Vaak gaat het over zweverige ideeën. Wij kijken heel concreet waarvoor we AI kunnen toepassen. AI is best een hype en bedrijven willen daarop springen. Volgens mij is het jammer genoeg een holle term aan het worden. Ik verwacht dat het zal opbreken in verschillende thema’s.”