Mensen bespreken hun plannen in open lucht

Betrokken bij de buurt

Bedrijven worden wel vaker in verband gebracht met pijnpunten als bijvoorbeeld lawaai- en geurhinder of mobiliteitsproblemen. Een bedrijf heeft veel invloed, meer zelfs dan een doorsnee gezin en kan die positief, negatief of neutraal inzetten voor de buurt. 

Als ondernemer weet u dat uw bedrijf gebaat is bij een gezonde (sociale) omgeving. Vrijwillig investeren van expertise, menskracht, faciliteiten en netwerken in de (lokale) samenleving kan dan ook voor meer draagvlak zorgen voor uw bedrijf. 

Als een bedrijf actief meewerkt aan de (her)waardering van een buurt, heeft het verschillende mogelijkheden om dat te doen. Het bedrijf kan een dialoog uitbouwen tussen de buurtbewoners en bedrijfsmedewerkers, al of niet rond specifieke thema’s (pijnpunten voor de buurt) of een algemene kennismaking/bedrijfsvoorstelling organiseren.

Buurtorganisaties kunnen hierin een sensibiliserende rol spelen. Samenwerkingsverbanden met scholen in de omgeving, voor stageplaatsen en personeelsleden, zijn ook mogelijk. Het bedrijf kan personeelsleden ook stimuleren om in de buurt van het bedrijf te consumeren.

Op deze wijze wordt de drempel tussen bedrijf en buurt verlaagd. Dat is een win- winsituatie voor beide.

Als bedrijf zoekt u best als eerste contact met de spelers in de omgeving van het bedrijf. Een kleine test maakt snel duidelijk of uw bedrijf meer aandacht aan de buurt kan besteden:

  • Informeert u de buurt soms over uw activiteiten, investeringen en plannen?
  • Is er een contactpersoon voor de buurt?
  • Weet u wat de buurt denkt of verwacht van uw bedrijf?
  • Ontvangt u soms klachten van bewoners?
  • Heeft u al meegewerkt met organisaties in de buurt?

Als u op drie van de vijf vragen neen antwoordt, dan is het tijd voor actie!

Bronnen - Links

2BeFutureFit alliantie

Welkom bij kinderdagverblijf La Primavera!...

A - SUSTINERA

Waarom zou je met ons aan de slag gaan?

Expertise

Wij helpen jouw bedrijf of organisatie om stap voor stap tot een goed onderbouwd...

campagnebeeld a-ploeg
Nieuws van 30 oktober 2020

RURANT vzw, het platform voor rurale ontwikkeling in Antwerpen, zag een gat in de markt en lanceerde een nieuw project: A-ploeg. A-ploeg brengt ondernemers uit de stad Antwerpen in contact met landbouwers die in de buurt van het stadscentrum wonen. Er zijn namelijk heel wat samenwerkingsmogelijkheden, en die wilde RURANT niet langer onbenut laten.

aardappelen
Praktijkvoorbeeld

Moespom is een Oost-Vlaams familiebedrijf dat al drie generaties lang regionale aardappelen verhandelt. Sinds vijf jaar telen ze die ook zelf. De productie verloopt energiezuinig en waterbesparend. Ze proberen zelfs hun afnemers te overtuigen om in te zetten op zinvolle verpakking, zoals papieren verpakking. “Wij proberen het imago van de aardappel op te...

Annelies Poppe

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de lift. Met recht en rede, want we zijn met zijn allen verantwoordelijk voor een duurzaam...

Expertise

We Wow You biedt ondersteuning bij het opzetten van een MVO-beleid: uitdagingen in kaart brengen,...

Terug naar boven