Eventmanagement voor duurzaamheid

Toekomstige eventmanagers springen op de duurzaamheidskar

De evenementensector is een grote vervuiler en heeft nood aan een duurzame transitie. Dat merkten ook 8 studenten van de opleiding Event-en Projectmanagement van de Karel de Grote Hogeschool en Arteveldehogeschool. Via een samenwerking tussen twee studenteninitiatieven ‘Club Green’ en de ‘Next Student Summit’ dragen zij bij aan deze transitie.  

Wij kregen de kans om te praten met Glenn van Club Green en Zoë, Eline en Miguel (projectcoördinator) van de Next Student Summit. Het zijn twee studenteninitiatieven die gericht zijn op de verduurzaming van de evenementensector. Evenementen verbinden mensen en zijn een plaats waar dialoog en samenwerking kunnen ontstaan. Maar, ze zijn ook grote vervuilers. De evenementensector heeft een grote ecologische voetafdruk, onder andere vanwege het transport van en naar het evenement, grote hoeveelheden elektriciteit en al het afval, vertellen de studenten.

Het idee voor de twee initiatieven is ontstaan vanuit de studenten hun persoonlijke motivatie voor duurzaamheid. De twee scholen merkten dat ze in plaats van te concurreren, beter konden samenwerken. Zo ontstond een samenwerkingsverband tussen de twee grootste aanbieders van de opleiding Event-en Projectmanagement, wat het project zo uniek maakt volgens Glenn. Op die manier zal ‘Club Green’, de bachelorproef van 5 KDG-studenten, de organisatie van 1 dag van de 5-daagse Summit op zich nemen. 

Vanaf 24 april komen studenten vanuit verschillende landen samen in Gent voor de projectweek ‘Next Student Summit’. Op het programma staan webinars, workshops, een panel discussie, een Fair Food Diner in het Gravensteen en een hackaton om te studenten wegwijs te maken in het duurzame eventlandschap. Op dinsdag zakken de studenten af naar het duurzaamheidscongres Club Green in Antwerpen voor een namiddag vol inspirerende talks door onder andere Utopia Events en Levi Party Rental, een panelgesprek met experten uit de eventsector en een zero-emission diner.

‘Via deze initiatieven willen we vooral het bewustzijn in de evenementensector voor duurzaamheid vergroten’, vertelt Zoë. ‘We willen daarbij de studenten kleine stapjes aanreiken tot de organisatie van een duurzamer evenement’, vult Eline aan. Eén van deze stapjes kan zijn om zo veel mogelijk bezoekers aan te sporen om zich met de fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen naar het evenement. Naast de informatieve doelen willen ze ook vooral een bron van inspiratie zijn voor de toekomst van een duurzame evenementensector.

Deze ambitieuze studenteninitiatieven markeren de transitie naar een duurzamere evenementensector in België. Enkel door samen te werken kan die transitie slagen en dat zagen KDG en Arteveldehogeschool ook in. Je kan de twee initiatieven steunen door partner te worden en er zijn zelfs nog enkele plaatsen vrij voor het Fair Food Dinner in het Gravensteen voor wie zich aansluit als partner. Daarnaast is iedereen welkom op het duurzaamheidscongres ‘Club Green’ in Plein Publiek in Antwerpen.