Leuvens bedrijf ontwikkelt maatschappelijk relevante kaartapplicaties
"Locatie-gebaseerde (web)services ontwikkelen die maatschappelijk relevant zijn." Zo luidt de missie van nazka mapps. De bio-ingenieurs die het bedrijf uit de grond stampten, willen zo impact creëren. Sterker nog, ze willen de wereld verbeteren.
“Dat klinkt misschien wat wollig, maar we geloven echt dat technologie bij kan dragen aan inzichten voor een betere wereld”, vertelt mede-oprichter Han Tambuyzer.
Nazka mapps groeide na de opstart gestaag. Een duidelijke focus zette hen met kruissnelheid op weg. “Vanaf het begin hebben we ons ingezet voor klimaatprojecten, mobiliteit en gezondheid. Daarin zijn we met onze technologie zeer innovatief.”
Digitale klimaattoepassingen
Nazka mapps ontwikkelt toepassingen rond mobiliteit voor zowel bedrijven als overheden. Bijvoorbeeld een toepassing waarbij het mobiliteitsaspect gekoppeld wordt aan vacatures. “Mensen die een nieuwe job zoeken, staan niet altijd stil bij hun mobiliteit. We zien bijvoorbeeld ook in sommige provincies dat er een vervoersarmoede is. Wie daar geen wagen heeft, is afgesloten van de arbeidsmarkt.
Wij ontwikkelden naarjobs.be, waar je voor alle jobs op de VDAB-website per locatie de tewerkstellingsplaatsen kunt zien. We willen de mensen zo stimuleren om na te denken over hun mobiliteit. We ontwikkelden hiervoor ook een API (webkoppeling, red) en hopen dat jobsites of LinkedIn die in de toekomst gaan gebruiken.
Met een windatlas wil nazka mapps dan weer duidelijke informatie geven aan bedrijven die windturbines plaatsen. “In veel ontwikkelingslanden betalen ze hoge prijzen aan consultancy voor data rond wind. Maar hiervoor bestaat al redelijk veel open data. Wij willen die kennis mee bekend maken. Via onze toepassing kun je per land de plaatsen selecteren waar het meeste wind is. Je krijg een rapport met een overzicht van de potentiële opbrengsten. Die toepassing is gratis ter beschikking. We werken hiervoor samen met de Wereldbank.”
Aircheckr
Neem nu gezondheid. Nazka mapps ontwikkelde hiervoor de toepassing Aircheckr.com. “Hiermee kunnen we gedetailleerde data aanleveren rond luchtkwaliteit. Die dataservice kan geïntegreerd worden in andere toepassingen. Zoals? Bijvoorbeeld ventilatiesystemen. Vroeger hielden die geen rekening met de kwaliteit van de buitenlucht. Dat kan via onze toepassing wel. Zo kun je het systeem verder optimaliseren.”
“Hoe we aan die data komen? We verzamelen in real time data van officiële meetstations. Daar kunnen we dan ons model mee laten lopen en een prognose aan vasthangen. Het stelt ons in staat om een widget te ontwikkelen voor mensen die gevoelig zijn aan slechte buitenlucht. Zij kunnen zelf de informatie bekijken. Op die manier hebben we ook impact op de levenskwaliteit van mensen.”
Alles met openbaar vervoer
Nazka mapps wil ook zelf het goede voorbeeld geven. Hun kantoor ligt vlakbij het station in Leuven. Momenteel komt iedere werknemer te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. “Iedereen krijg ook een Bluebike-abonnement. Daarnaast zetten we in op flexwerken. Het is mogelijk om twee dagen per week thuis te werken. We willen ervoor zorgen dat onze mensen niet zo gebonden zijn aan hun vervoer. Onze hub in Mechelen moet hier voor een extra oplossing zorgen. Walk the talk is belangrijk voor ons. Ik heb zelf in de afgelopen zeven jaar quasi nog geen auto moeten gebruiken voor mijn woon-werkverkeer. Ook klantbezoeken doen we zo duurzaam mogelijk.”
De sleutel voor nazka mapps is het aantrekken van de juiste mensen. “Is iemand heel competent en commercieel interessant, dan is de drive naar maatschappelijke impact ook een meerwaarde. Al proberen we hiervoor toch ook vooral op ons buikgevoel af te gaan. Het is een pragmatische aanpak. De moeilijkheid? IT’ers en developers zijn een gegeerd profiel. Zij zijn niet per se bezig met duurzaamheid. Dat maakt de aanwerving niet altijd eenvoudig.”
Voorstanders van open source
Duurzaam groeien is een doelstelling van nazka mapps. Ze kiezen er momenteel bewust voor om niet samen te werken met IT’ers die werken vanuit Oost-Europa of andere windstreken. “We hebben wél een zeer internationaal team. Maar ze werken allemaal hier bij ons. We willen dat onze mensen hier wonen en regelmatig op kantoor komen werken. Dat draagt ook bij aan een duurzame werking.”
Hoe ze verder willen groeien? “We zijn een grote voorstander van open source. We werden er experts in en blijven inzetten op innovatie. Zo vermijden we problemen rond commerciële belangen. Zelf zijn we ook zo open mogelijk. We proberen onze knowhow te delen. Het is belangrijk dat we verder uitgroeien tot een stabiel bedrijf. Hiervoor moeten we nog andere profielen aantrekken. Een team van vijftien à twintig mensen is ideaal. De focus kan zo nog meer liggen op toepassingen met maatschappelijke impact.”