Landbouw op het water

Veertig koeien op het water

In de haven van de Rotterdam dobbert een kaasboerderij op de Nieuwe Maas.

Onze noorderburen zijn wel vertrouwd met de urgentie van een stijgende zeespiegel en klimaatadaptatie. Peter van Wingerden kwam dan ook op het idee om een drijvende, klimaatrobuuste boerderij te ontwerpen… op bezoek in New York. Hij was er in 2012 net na de passage van orkaan Sandy. Door overstromingen konden de duizenden vrachtwagens die er elke dag voedsel leveren de binnenstad niet bereiken. De voorraden vers voedsel zouden maar enkele dagen kunnen overbruggen. Die kwetsbaarheid inspireerde Peter en zijn vrouw Minke tot een concept dat tegelijk weerbaar is bij overstromingen en een korte leveringsketen voor voedingsproducten mogelijk maakt.

Circulair en zelfvoorzienend

De Floating Farm is een boerderij die drijft op enkele pontons in de Rotterdamse haven. Veertig koeien hebben er hun stal op de bovenste verdieping. Een mestrobot houdt de stallen proper en de koeien kiezen zelf wanneer ze een bezoekje brengen aan de uitloopweide langs het water of de melkrobot. Hun melk wordt ter plaatse verwerkt tot boter, kaas of yoghurt. Duizend bollen kaas rijpen er in een ruimte die dankzij het water lekker fris is. Op de Floating Farm wordt zelfs het regenwater gezuiverd voor de koeien en de mest verwerkt voor gebruik op lokale voetbalvelden. Het gras van die velden komt terug als voeder, samen met andere reststromen uit de stad, zoals aardappelschillen en bierdraf. Naast de Floating Farm ligt er nog een drijvend platform, bedekt met zonnepanelen.

Zo slaagt de Floating Farm erin om met heel weinig ruimte behoorlijk zelfvoorzienend te zijn en tegelijk de stad wat meer zelfstandig te maken. Die korte keten is niet alleen handig bij overstromingen of andere natuurrampen. Omdat de producten van de boerderij in het hart van de stad gemaakt worden, is er veel minder transport en raken ze heel snel bij de consument. Er zijn geen additieven nodig om de bewaartijd te verlengen.

 

Het team achter Floating Farm bestaat ondertussen uit 14 mensen. Er is alvast een plan om uit te breiden met een tweede drijvende boerderij waar ze aan vertical farming zullen doen. Zo wil het team de veelzijdigheid en modulariteit van het concept aantonen, want de bedoeling was altijd om het over heel de wereld toe te passen. Dat lijkt zo stilaan te lukken, want er zijn al plannen voor drijvende boerderijen in Dubai, Singapore en Arnhem.