Duurzame werk- en veiligheidskledij

Het belang van een duurzame omschakeling dringt steeds meer door in alle lagen van de samenleving. Heel uiteenlopende bedrijven gaan daarom steeds vaker de uitdaging aan om hun beleid en productieprocessen aan te passen en hun steentje bij te dragen. Dat zien we ook bij Belconfect, een producent van werk- en veiligheidskleding die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Het bedrijf werd in 1938 opgericht als confectieatelier Derycke NV en is sindsdien uitgegroeid tot een moderne onderneming met een moderne visie, waar duurzaamheid een belangrijk deel van uitmaakt. Als je de programma’s en certificaten bekijkt waar Belconfect op inzet, wordt snel duidelijk dat het hun menens is.

Hun doelstelling? Bij elke economische beslissing een positieve dynamiek genereren op maatschappelijk en ecologisch vlak. En om die ambitie waar te maken, blijven ze niet bij de pakken zitten.

Rightsourcen, de logische keuze

Wie confectie zegt, zegt textiel. Bij de beslissing om die toeleveringsketen duurzamer te maken is de stoffenkeuze doorslaggevend, want alleen al voor de productie van één katoenen T-shirt bijvoorbeeld is maar liefst 2.700 liter water nodig.

Belconfect werkt uitsluitend met Ökotex 100-gecertificeerde stoffen, met de garantie dat er geen schadelijke stoffen of chemicaliën zijn gebruikt voor de productie. Enkele voorbeelden van de gebruikte stoffen zijn duurzame weefsels op basis van gerecycleerd polyester (o.a. ‘rPET’ afkomstig van PET-flessen), Tencel® (gemaakt van natuurlijke houtcellulose en 100% biologisch afbreekbaar) en fairtrade bio-katoen (waarbij de stoffenleverancier zijn CO₂-uitstoot compenseert).

Belconfect voert niet alleen een circulariteitsscan uit op stoffen maar neemt ook andere circulaire initiatieven. Zo zijn ze bijvoorbeeld toegetreden tot Circletex, een platform voor de inzameling en valorisatie van werk- en veiligheidskledij met als einddoel de circulariteit te bevorderen.

De stoffenfabrikanten met wie ze samenwerken, beschikken over relevante ISO-certificaten en produceren onder labels zoals GOTS, Ökotex STeP en Blue Sign, initiatieven die ecologische en sociale criteria opleggen in het productieproces.

Maatschappelijk Verantwoord Produceren

Ook op maatschappelijk vlak zit Belconfect niet stil. Sinds kort mogen ze zich een Fair Wear Foundation Leader noemen. De doelstelling van de Fair Wear Foundation is de werkomstandigheden in de toevoerketen van de textiel- en confectiesector verbeteren door middel van onafhankelijke controles. Het Fair Wear-lidmaatschap garandeert onder meer een focus op confectie, continue verbetering, meer transparantie, een remediëringsmechanisme en verantwoordelijkheid.

In 2018 heeft Belconfect het Bangladesh Accord onderschreven, dat er kwam na de instorting van het Rana Plaza-gebouw in Bangladesh waarbij meer dan 1.100 mensen om het leven kwamen en meer dan 2.000 mensen gewond raakten. Het akkoord is een juridisch bindende overeenkomst tussen merken en vakbonden voor een veilige, gezonde textielindustrie in Bangladesh.

Sinds 2020 is Belconfect in een living wage-project gestapt, dat eerlijke, leefbare lonen voor textielarbeiders in productielanden wil garanderen. De prestaties en verbeterpunten van Belconfect in dit domein zijn terug te vinden op de website van de Fair Wear Foundation en worden jaarlijks beoordeeld.

Duurzaamheid zit overal

Ook op andere vlakken blijft Belconfect alert voor grote en kleine duurzame ingrepen die een verschil kunnen maken. De bewijzen daarvan vind je in verschillende hoekjes.

Met zonnepanelen, elektrische laadpalen, recycleerbare verpakkingsmaterialen en het doorgedreven sorteren van afvalstromen proberen ze hun ecologische voetafdruk te beperken.

Het bedrijf steunt verschillende goede doelen om ook op die manier een verschil te maken en maatschappelijke betrokkenheid te tonen. In het kader van Fairtrade@Work introduceren ze fairtrade producten, zoals fruitmanden, op de werkvloer. En in hun achtertuin pronken twee bijenkasten die de bijenpopulatie in de regio moeten opkrikken ten voordele van de biodiversiteit.

Dat transparantie cruciaal is voor het bedrijf merk je onder meer aan de grote hoeveelheid documentatiemateriaal op de website van Belconfect. Wie interesse heeft, vindt daar meer informatie, rapporten, duurzaamheidsverslagen en een MVO-scan.