Zorgeloze zelfoogst

PLUK: een zorgeloze zelfoogst

De PLUK app automatiseert de communicatie en administratie van zelfoogstboerderijen, bloemenpluktuinen en voedselbossen.

Zelfoogst of community-supported agriculture (CSA) is een mooi voorbeeld van korte keten. De consument stapt rechtstreeks naar de boer voor seizoensgebonden groenten of fruit. Dat is eerlijk en heerlijk, maar is het ook beheer-lijk? Want het vergt wel wat coördinatie en communicatie vanwege de boer. Vaak werkt die met lidgeld, oogstaandelen of abonnementen, soms opgedeeld in verschillende categorieën zoals: fruit, paddenstoelen, eieren... De boer moet ook duidelijk maken aan de leden wanneer welke gewassen mogen geoogst worden en in welke hoeveelheden. Soms komt daar nog eens losse verkoop bovenop.

Pluk - zelfoogst

Pluk met PLUK

Rogier De Langhe, economiefilosoof en zelf( )plukker, wou aan de administratieve rompslomp van de zelfoogstboer tegemoet komen. Met de hulp van Vlaanderen Circulair en het Departement Landbouw & Visserij, richtte hij PLUK op: een platform om de routinetaken van een zelfplukboerderij te automatiseren. De boer kan de PLUK app gebruiken om onder meer lidgeld te berekenen, betalingen op te volgen en oogstinformatie te versturen. Er is ook een betaalfunctie voorzien om losse verkoop te vereenvoudigen of zelfs producten van derden aan te bieden. De leden van de zelfoogstboerderij kunnen met de app groenten vinden op het veld en hun informatie updaten.

PLUK bestaat ondertussen vier jaar. Naar eigen zeggen zijn ze ondertussen de proeffase (van de app, niet de groenten) ontgroeid, maar ze werken nog volop aan nieuwe functionaliteit. Zo zoeken ze momenteel naar boerderijen die willen meewerken aan een proefproject rond de verkoop van producten van derde partijen. De ambitie van PLUK is om zelfoogstboerderijen te helpen uitgroeien tot hubs in een parallel voedselnetwerk voor lokale, ecologische en faire voeding. Dus als je onderhand zin begint te krijgen in een lokaal, seizoensgebonden stoofpotje (pastinaak, koolraap, winterwortelen, paar spruitjes… kan niet missen), vind je hier een plukboerderij in je buurt.

Boeren met interesse in het PLUK platform vinden hier meer informatie en contactgegevens.