Kies eens een duurzame snoekbaars van het vismenu
Fish 2 Be streeft naar duurzame indoor-kweek van snoekbaars. Bedrijfsleider Jiri Bossuyt blijft het proces optimaliseren en streeft zoveel mogelijk naar hergebruik.
Het pad dat Jiri Bossuyt volgde om tot zijn eigen manier van viskweken te komen, liep niet altijd over rozen. Hij leerde vooral uit andermans fouten, maar volgde vastberaden zijn eigen parcours.
Het begon allemaal met een inderhaast ingediend businessplan bij Bizidee. De tweede prijs die hij er wegkaapte, was de aanzet om binnen het eigen netwerk op zoek te gaan naar businesspartners. Een vriend die in Afrika garnalen had gekweekt, begeleidde hem in zijn gesprekken met de Limburgse Reconversie Maatschappij. Een overeenkomst werd snel bereikt.
Jiri Bossuyt startte uiteindelijk zijn eigen viskwekerij op en boekte al snel de eerste successen. Het belangrijke traject van het leggen van de eieren van de snoekbaars werd onderzocht, in samenwerking met Vlaio en diverse Europese universiteiten. Er werd dus heel wat geld en tijd geïnvesteerd om van de viskweek het beste te maken, getuigt Bossuyt: “We loodsen onze vissen door de winter, met een eigen ontwikkeld dieet en voeden hen met zelfontworpen voer. We werken aan diverse nieuwe technieken om de productie te verbeteren en de omstandigheden duurzaam te maken.” Vandaag werkt Fish 2 Be al vanop twee vestigingen.
Ecologische voetafdruk
De kweek van snoekbaars zoals Bossuyt die nastreeft, is ecologisch verantwoord. De zaakvoerder streeft duurzaamheid na op diverse domeinen.
Door binnen te kweken heeft hij de controle over het waterverbruik, dat hij zo beperkt mogelijk houdt: “Vijftien percent van het totale volume wisselen we uit per dag, de rest zuiveren en reinigen we continu. Zo besparen we op water en leven de vissen ook niet in vervuild water. Bovendien gebruiken we 350 liter water per kilogram voer dat we geven aan onze vissen. In de traditionele landbouw ligt dat getal veel hoger.”
Het grootbrengen van de vis duurt tussen de twaalf en de vijftien maanden. Dan weegt de snoekbaars een kilogram. Dat kan enkel door de vis binnen te kweken. Een gelijkaardig resultaat behalen buiten, kost rond de drie jaar. Het binnen kweken heeft ook een duurzaam effect, weet de landbouwingenieur: “We houden de temperatuur constant via onze warmtepompen en bootsen zo getrouw de natuur na, maar dan in ideale omstandigheden.”
Vis in, vis uit
Jiri Bossuyt werkt samen met een Portugese partner aan de zogenaamde ‘Fish In - Fish Out’-index. Die geeft aan hoeveel voeding je nodig hebt om een kilogram vis te produceren:
We zitten aan een index die van 5 geëvolueerd is naar 1,7. De hoofdreden is dat we vismeel vervangen hebben door producten van plantaardige oorsprong.
Ook hier gaan we duurzaam te werk. We onderzoeken hoe we vismeel kunnen vervangen door veder- en beendermeel uit zijstromen van de kippenproductie.
We zoeken naar alternatieve bronnen van eiwitten, en doen dat bij voorkeur uit afval- of herbruikbare stromen. Zo komen we tot hergebruik. De moeilijkheid ligt daar enerzijds in het bewaren van het materiaal en anderzijds in het bewaken van de gezondheid van de snoekbaars zelf. We moeten er steeds op letten dat het beperken van de ecologische voetafdruk niet leidt tot verlies op vlak van smaak, kwaliteit of de gezondheid van de vis zelf.”
Dit praktijkvoorbeeld verscheen op de website van Etion. De volledige tekst kan je lezen in het oktobernummer van hun magazine 'Ondernemen'.