Henry van de Velde Awards - Duurzaam design in twaalf gedaantes

De twaalf Henry van de Velde Gold Award winnaars 2021 zijn bekend. Wij zetten op een rij wie ze zijn en waarom ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Eerder kon je op deze website lezen wie de winnaars waren van de Henry van de Velde Awards, met speciale aandacht voor de categorie Climate Challenge Award. Per categorie heeft de jury van de Henry van de Velde Awards nu een Gold Award winnaar uitgekozen. Ook het publiek kon meestemmen, voor de Public Award.

1. Climate Challenge Gold Award: BC Materials

BC Materials vormt lokale aarde, klaar voor de afvalberg, om tot bouwstof. Hun leemtoepassingen omschrijft de jury als een “consequente en circulaire designpraktijk”. Zo kaapt het team van Nicolas Coeckelberghs, die eerder door ons geïnterviewd werd, de hoofdprijs weg in de categorie Climate Challenge Award.

Hij haalt het van ontwerpster Soraya Wancour van Studio AMA, die textielresten omzet in duurzame mode, en de onderzoekers van Circle Sector aan de LUCA School of Arts in Genk, die ecologische materialen in kaart brengen.

2. Ecodesign by OVAM Gold Award: Facadeclick

Opnieuw een speler in de bouwsector die in de prijzen valt: het innovatieve bouwsysteem van Facadeclick krijgt de Gold Award in de categorie Ecodesign by OVAM. Patrick en Jasper Vandenbempt uit Wilsele bij Leuven ontwikkelden een schuifkliksysteem dat bakstenen aan elkaar vastklikt.

Bekijk het als een soort van circulaire legoblokjes: door bakstenen op die manier te verbinden, is er minder water nodig in het bouwproces en wordt ook de voetafdruk van het proces sterk verminderd. De gevel kan volledig gedemonteerd worden, het materiaal kan worden gerecycleerd en hergebruikt. “Zo creëren we de mogelijkheid om het bouwafval stevig te verkleinen”, zei medeoprichter Jasper Vandenbempt eerder aan onze redactie.

3. Company Gold Award: Novy

Novy is Belgische marktleider in dampkappen en kookplaten. Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar en is internationaal bekend. Hoewel het voor de hele wereld produceert, blijft het produceren in België. CEO Carlos Wanzeele omschrijft zijn bedrijf als “compromisloos” op dat vlak: “Wij streven naar kwaliteit, duurzame groei met respect voor onze waarden.” Dat is de jury van de Henry van de Velde Awards duidelijk niet ontgaan: Novy mag de Company Gold Award mee naar huis nemen.

4. Young Talent Gold Award: Bureau Boschberg

Op de cover van De Standaard Magazine van afgelopen weekend konden we de Antwerpse ontwerpers Sang Vandenbosch en Laura Bergans bewonderen. Hun grafische studio Bureau Boschberg won de Young Talent Gold Award. De jury prijst hun oeuvre als “fris, eenvoudig, open, opvallend en direct”. Hun opdrachtgevers bevinden zich vooral in de culturele sector, gaande van Opera Ballet Vlaanderen tot deSingel, de plaatsen waar de ontwerpers ervaring opdeden vooraleer ze in 2018 hun eigen studio oprichten.

Dat getuigt van een “opvallend duurzame samenwerking met hun klanten”, klinkt het bij de jury. Laura Bergans benadrukt dat dit inderdaad een van hun troeven is. “Onze sterkte is dat wij een langdurige relatie ontwikkelen met onze opdrachtgevers en niet zomaar een logo opleveren en dan weer gaan.”

5. Business Innovation Gold Award: Aloxy Pulse

Op het vlak van Business Innovation kaapt Aloxy Pulse de hoofdprijs weg. Studio Dott voor Aloxy ontwikkelde een “revolutionaire” draadloze sensor die de stand van kleppen en kranen in petrochemische installaties vanop afstand monitort. Daarmee haalt de ontwerpstudio het voor Studio Dos Santos en het designteam van Smappee. Zij maakten kans op de Gold Award met respectievelijk hun slimme lamp Nobi en hun laadoplossing Smappee EV Base.

6. Consumer Gold Award: Nobi

Studio Dos Santos blijft echter niet met lege handen achter: hun slimme lamp Nobi wint de Gold Award in de categorie Consumer. Nobi is een lamp die ingezet kan worden in de zorgsector: het ontlast het zorgpersoneel door een aantal taken over te nemen, zoals valdetectie en patroonherkenning.

Daarmee haalt Studio Dos Santos het van de monitor Lopos SafeDistance en de e-bike Ellio Elite, al wint die laatste wel de Public Gold Award (zie verder).

7. Crafts by Bokrijk Gold Award: Strijkinstrumenten uit Vlas

Wie duurzame materialen zegt in België, denkt onmiddellijk aan vlas. De Crafts Gold Award gaat dan ook naar de strijkinstrumenten die Tim Duerinck ontwierp uit vlas, in samenwerking met het KASK & Conservatorium van HOGENT en Howest, UGent en FWO. Hiervoor combineerde de ontwerper een eeuwenoude ambacht, vioolbouw, met hoogtechnologische productietechnieken en materialen zoals de vlasvezel.

De strijkinstrumenten halen het van de porseleinen waterkannen Lyne en de wandtapijten Caméléon.

8. Habitat Gold Award: Caméléon

De wandtapijten Caméléon van Les Monseigneurs, in samenwerking met Verilin, gaan niet met lege handen naar huis. Het interieurtextiel krijgt de Habitat Gold Award. De jury wijst op de modulariteit van het textiel: elk product kan zowel als tapijt, paravent of wandtapijt gebruikt worden.

9. Digital Product Gold Award: Slim naar Antwerpen

De enige genomineerde in de categorie Digital Product Award wint de Gold Award. Slim naar Antwerpen is een campagne die gelanceerd werd door Leap Forward voor Stad Antwerpen. Het houdt duurzame mobiliteit hoog in het vaandel, want de bedoeling van de bijbehorende app is om de mobiliteitspuzzel in Antwerpen te vergemakkelijken voor de burger.

10. Graphic & Communication Gold Award: Horst Art and Music Festival

Bureau Boschberg is niet het enige grafische bureau dat in de prijzen valt tijdens deze editie van de Henry van de Velde Awards. Ook de grafische campagne van Ronny & Johny voor Horst Art and Music Festival krijgt een Gold Award. “De duurzaamheid van het project toont zich niet alleen in de productie maar ook in de dienstverlening van het grafisch ontwerpbureau”, klinkt het bij de jury. “De identiteit wordt gebruikt als een ‘social tool’ om zoveel mogelijk mensen bij het project te betrekken.”

Daarom haalt Horst Art and Music Festival het van collega-genomineerden Katrijn De Wit, Laura Bergans, Inge Rylant voor Pelckmans Uitgevers en Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche voor cultureel centrum Pilar van de VUB.

11. Public Gold Award: Ellio Elite

Ook het publiek heeft wat te zeggen in de Henry van de Velde Awards. Online kon er gestemd worden op de Public Choice Awards in de categorieën Climate Challenge, Business Innovation, Consumer, Crafts, Graphic & Communication en Digital Product.

Consumer Award-winnaar Ellio Elite kaapt de hoofdprijs bij het publiek weg. Het IntuEdrive Design Team ontwierp een speedpedelec in samenwerking met Achilles Design. De e-bike is lokaal geproduceerd in België, heeft een grote batterijcapaciteit en onderscheidt zich door een “duurzame en onderhoudsvriendelijke constructie”, zo meent de jury. Ook de intuïtieve rijervaring van de pedelec is een plus van de Ellio Elite.

12. Lifetime Achievement Gold Award: Ann Demeulemeester

Tot slot wil de jury een ontwerper in het bijzonder in de bloemetjes zetten. Dit jaar is de Lifetime Achievement Gold Award voor modeontwerper Ann Demeulemeester.

Demeulemeester timmert al aan de weg sinds de jaren 80 en is wereldwijd befaamd om haar mode die omschreven wordt als “wandelende kunstvorm”. De jury benadrukt dat Demeulemeester een ontwerpster is “die, ongeacht de vorm, materiaal of functie van een object er telkens in slaagt om het tot zijn essentie terug te brengen en daarmee de grenzen van ontwerpen keer op keer verlegt”.


De expo van de Henry van de Velde Awards 2021 kan je digitaal ontdekken via www.henryvandevelde.be. Je vind er een overzicht van alle winnaars en Gold Award winnaars. De fysieke expo zal op een later ogenblik van start gaan.