The Food Waste Awards 2018

The Food Waste Awards werden op 20 maart 2018 voor de tweede keer uitgereikt in Brussel. De prijzen belonen de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan in verschillende categorieën: gezondheidszorg, voedingsbedrijven, voedselverlies changemakers, lokale besturen en horeca, catering en events. 

En de winnaars zijn ...

Als opmerkelijkste voedingsbedrijf wint Delhaize De Leeuw met het engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te herverdelen. In 2017 redden ze op die manier 2.635 ton voedsel van de afvalberg.

Opschepper, de beste Belgische voedselverlies changemaker, is een initiatief van studenten van de Universiteit Antwerpen. Met voedselboxen bestaande uit voedseloverschotten brengen ze studenten en 65-plussers, doorgaans eenzame eters, samen voor een gezellige en ecologisch verantwoorde maaltijd.

Ikea Food Belgium is de strafste cateraar. Op een jaar tijd drukte Ikea in België voedselverlies met 41%, wat gelijk staat aan 99 ton voeding en 427 ton CO2.

Voor de categorie gezondheidszorg is woonzorgcentrum Sint-Elisabeth de uitverkoren winnaar. Via metingen en keuzemenu’s voor hun bewoners brengen zij het dagelijkse voedselverlies terug met gemiddeld 10%.

Foodsavers Gent kaapt de prijs voor lokale besturen met een distributieplatform voor voedseloverschotten. Deze worden herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties. 

Foodsavers Gent heeft op negen maanden tijd alle vooropgestelde doelstellingen ruim overtroffen. Geen 100 ton voedsel gerecupereerd, maar 300 ton, geen twaalf doelgroepmedewerkers aan de slag, maar negentien. Geen 250 ton CO2 teruggeschroefd, maar 762 ton. Het succes van het project vertaalde zich intussen al in interesse uit binnen- en buitenland.

Bubble & Squeak is de uitverkoren Europese changemaker ten slotte. Lagere schoolkinderen van Old Oak Primary School in het Verenigd Koninkrijk beheren er een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer 40 kilo voedsel surplus herverdelen aan de ouders.

Tijdens de award uitreiking koos het live publiek uit de winnaars nog een Ultieme Food Waste Held. De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, mocht deze award uitreiken aan de jongens van Opschepper. Met een overwinning van 51% van de stemmen belooft Laurens van Opschepper er in de toekomst zeker nog een schepje bovenop te doen.

Voedselverlies op de agenda

"Met meer dan het dubbel aantal inzendingen lijkt voedselverlies steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties", vertelt Elke Markey van FoodWIN, organisator van de Food Waste Awards. "We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om creatieve oplossingen te bedenken en voedselverlies tegen te gaan."

De Food Waste Awards zijn een initiatief van FoodWIN en Ovam, en worden georganiseerd met de steun van Internationaal Vlaanderen, het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Foodsavers, Horeca Vlaanderen en de Schenkingsbeurs.

Ontdek hier wie er in 2017 in de prijzen viel.