Veelbelovende initiatieven bekroond tijdens Food Waste Awards

Op 9 februari werden voor het eerst de Food Waste Awards uitgereikt. Vijf Vlaamse organisaties werden bekroond voor hun initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan.

De Food Waste Awards zijn een gezamenlijk initiatief van het Food Surplus Entrepeneurs Network, Ovam en de koepel Komosie.

In de categorie ondernemers ging de erkenning naar Rekub. Zij ontwikkelden een food waste app en pop-up restaurants waar ze uitsluitend met voedseloverschotten koken.

Als lokaal bestuur werd de stad Gent bekroond voor haar Restorestje. Meer dan honderd restaurants in de stad gebruiken dit voedselbakje waarin ze de restjes van klanten meegeven. Op vraag van klanten zal het aantal restaurants nog toenemen.

Ook Rabot op je bord kreeg een prijs als beste organisatie die sociaal aan de slag gaat met voedselverlies. De sociale kruideniers in Gent vervaardigen met voedseloverschotten en groenten van de stadsakker, door mensen die in een arbeidstraject op maat zitten.

Reo Veiling was de andere gelukkige. Deze coöperatieve telersvereniging verhandelt meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten voor de versmarkt. Hun voedseloverschotten zetten ze af naar sociale organisaties, voor diervoeder en als natuurlijke bemesting op akkers.

WOW FOOD haalde als meest innoverend anti-voedselverspillingidee de meeste stemmen van het publiek. Het cateringbedrijf werkt niet alleen met overschotten, maar nodigt haar klanten tijdens feesten ook uit in de keuken.