Omgaan met ethische dilemma's

Omgaan met ethische dilemma’s – ETION inspiratienota

Hoe maak je als organisatie moreel verantwoorde keuzes als verschillende waarden in conflict komen?

Jos werkt al jàààaren bij warm familiebedrijf Blitzcar. Hij is een succesvol verkoper en zeer geliefd bij collega’s. Dan komt de zware dobber: Jos heeft kanker. De revalidatie is lang en slopend, maar succesvol. Jos keert terug naar de werkvloer, maar het is niet meer zoals vroeger. Hij kan niet meer mee, de fouten stapelen zich op, de collega’s moeten inspringen. Een zorgzame werkgever zijn is een kernwaarde voor Blitzcar. Maar voor wie weegt dat nu het meest door: Jos of de collega’s die voor hem in bres moeten springen?

Jos’ verhaal is een van de cases in de inspiratienota van ETION. De nota onderzoekt wat het vandaag betekent om als bedrijf voet bij stuk te houden als het over je waarden gaat, ook als die waarden tegenover elkaar komen te staan. De ethische dilemma’s worden uitgespit aan de hand van de inzichten van verschillende illustere filosofen als: Plato, Immanuel Kant, Mickey Mouse en David Hume. Toch blijft de tekst dicht bij de praktijk, dankzij de verschillende, overigens volledig fictieve cases (maak je geen zorgen, met Jos gaat het prima, hij bestaat niet).

De inspiratienota werd geschreven door Jochanan Eynikel, master in de wijsbegeerte en audiovisuele journalistiek en is gratis te downloaden op de website van ETION.