Dossier Circulaire Mode

Dossier 'Circulaire mode'

MVO Vlaanderen publiceert in het kader van ‘Fashion Revolution Week’ een dossier over ‘circulaire mode’.

Voorbeelden zoals MUD Jeans, Saint Basics, Bel&Bo en het Fashion Flows-project van het Antwerpse Stadslab2050, … tonen aan hoe van ontwerper over producent tot consument de modeketen verduurzaamd kan worden.

‘Fashion Revolution Week’ kan op heel wat aandacht rekenen van online platformen en gedrukte publicaties die de modesector ‘coveren’. Ook de sociale media staan er bol van. De Fashion Revolution-beweging ontstond naar aanleiding van het Rana Plaza-drama op 24 april 2013; een datum die sindsdien in de modewereld Fashion Revolution Day is.

Het doel van de beweging? “On 24 April every year, Fashion Revolution Day brings people from all over the world together to use the power of fashion to change the story for the people who make the world’s clothes. We want fashion to become a force for good.”

Sinds 2013 weerklinkt de vraag “Who made my clothes?” – waaraan de campagne is opgehangen – steeds luider in die zin dat er tijdens Fashion Revolution Week alsmaar meer initiatieven ontstaan die in brede zin tot doel hebben de modesector te verduurzamen.

Geen toeval dus dat MVO Vlaanderen net deze week een nieuw dossier ‘circulaire mode’ op haar website publiceert. Het dossier groepeert een aantal nieuwsberichten, praktijkvoorbeelden, interviews,… die enige tijd geleden verschenen op mvovlaanderen.be maar nog steeds heel actueel zijn en een goed beeld geven van de inspanningen in de modesector

Het aantal voorbeelden dat MVO Vlaanderen toen (voorjaar 2015) kon sprokkelen is sindsdien exponentieel gegroeid. Goede overzichten zijn terug te vinden op het Fashion Flows ideeplatform dat ook deze week online kwam en op Close the Loop, een online gids voor circulaire mode die Flanders Fashion Institute en Plan C ontwikkelden binnen datzelfde Fashion Flows-project van Stad Antwerpen.

Na duurzaamheid in de culturele sector en nieuwe business modellen is circulaire mode mode het derde MVO Vlaanderen-dossier.