Award voor textielstad Gent: duurzame en sociaal verantwoorde werkkledij

In september heeft Stad Gent een van de prijzen in de wacht gesleept op de Procura+ Awards. Samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft Stad Gent in april 2018 een toolbox ontwikkeld voor de aankoop van duurzame werkkledij. Voor die duurzame maatregel heeft de stad nu erkenning gekregen.

De zogenaamde toolbox is een gids die het volledige productieproces voor (werk)kledij in kaart helpt brengen. Stad Gent gebruikt de toolbox om bij aanbestedingen alles te weten te komen over de herkomst van de grondstoffen, de locatie waar de kledij geproduceerd en geconfectioneerd wordt en de garanties over de werkomstandigheden.

Deze manier van aanbesteden toont aan dat kopers en leveranciers samen een positieve invloed kunnen hebben op de arbeidsomstandigheden van werknemers in alle stappen van het productieproces. Een van de voorwaarden is immers dat iedereen een eerlijk loon ontvangt en over een veilige werkomgeving beschikt.

Stad Gent gebruikt zo zijn aankoopbeleid als een hefboom voor een sociale, duurzame en ecologische samenleving. De stad is zijn verleden als belangrijke textielstad dus niet vergeten, maar probeert als grote opdrachtgever een verschil te maken.

De awards worden uitgereikt door Procura+, een netwerk van Europese overheidsinstanties dat inzet op duurzame en innovatieve aankopen. Met de awards worden succesvolle, duurzame en innovatieve openbare aanbestedingen in de bloemetjes gezet. Gent heeft de award in categorie duurzame aankoop van het jaar gewonnen. Zo geeft de Arteveldestad een nieuwe, duurzame invulling aan haar reputatie als textielhub.