Union Sint Gillis krijgt B Corps certificaat

Een-tweetje voor duurzaamheid

Vluchten over de hele wereld, fans die collectief met de auto afzakken naar het stadium… Voetbal heeft niet meteen de meest duurzame reputatie. Al kan het ook anders. Dat wil Union Sint-Gillis bewijzen, die recent het B Corp-certificaat mocht ontvangen.

Royale Union Saint-Gilloise, de Brusselse voetbalclub, is al 120 jaar in alle klassen thuis. Letterlijk dan, want doorheen haar carrière maakte de club haar opwachting in zowat iedere divisie. Sinds 2018 werd er opnieuw een winning streak ingezet, met in 2021 een promotie naar klasse 1A als hoogtepunt.

Die positiviteit wil de voetbalclub nu ook verder uitdragen. In december 2023 behaalde hij de B corp-certificering. Bedrijven krijgen daarvoor een score op een schaal van 200 punten. Een ‘gewoon bedrijf’ scoort gemiddeld 50,9, vanaf 80 punten komt het in aanmerking voor B Corp-certificering. Union Sint-Gillis haalde een score van 88 punten.

Voetbal: community voorop

Om dit certificaat te behalen, moest de club documentatie over z’n werking verzamelen en bewijs voorleggen dat het sociaal- en milieu-verantwoord werkt. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de impact van de voetbalclub op z’n omgeving. Dat gaat zowel over de milieubeheerpraktijken (de impact op lucht, klimaat, water, land en biodiversiteit) maar evengoed over de invloed die de voetbalclub heeft op de gemeenschap waarin hij actief is. Denk maar aan diversiteit, inclusie, maatschappelijke betrokkenheid …

Die informatie werd door een B Lab-analyticus geverifieerd. Die gaf daarbij ook aan waar er nog ruimte is voor verbetering en waar verduidelijking nodig was. Dat framework zal RUSG gebruiken om z’n prestatie in de komende jaren te verbeteren. Over drie jaar moet het zich namelijk opnieuw certificeren.