Sustainable Development Goals
Alle lidstaten van de Verenigde Natie keurden eind september 2015 de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling goed. Ze engageerden zich op die manier tot initiatieven en beslissingen die nodig zijn om onze planeet en maatschappij op duurzame koers te brengen.
De Agenda bouwt verder op voorgaande internationale afspraken over duurzame ontwikkeling en op de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze liepen in 2015 af en waren hoofdzakelijk gericht op het uitbannen van armoede en haar gevolgen in het Zuiden.
Met de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, die 17 doelstellingen en 169 subdoelstellingen omvat, beschikken we voor het eerst over een breed en wereldwijd actieplan dat de uitdagingen op het vlak van economische- en sociale ontwikkeling, leefmilieu en vrede samenbrengt.
Het uitgangspunt van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - Sustainable Development Goals of SDGs in het Engels - is de nood aan een diepgaande transitie.
De SDGs staan bovendien niet los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Er is dus vooruitgang op alle domeinen nodig, willen we tegen 2030 in een duurzamere wereld en maatschappij leven.
Hiervoor zal samenwerking nodig zijn:
- samenwerking tussen landen in ontwikkeling en ontwikkelde landen
- samenwerking tussen overheden, de private sector, vakbonden, ngo’s, academische instellingen en burgers.
Doelstelling 17 luidt daarom niet toevallig 'Partnerschap om doelstellingen te bereiken'. Enkel door samen te werken en partnerschappen aan te gaan zullen we erin slagen de uitdagingen het hoofd te bieden.
De 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en de bijhorende SDGs vormen dus het kompas om onze wereld, onze maatschappij en onze acties en initiatieven richting te geven in de volgende jaren.
Lees meer over de SDGs
- het SDGs-kennisplatform van de Verenigde Naties
- onze SDGs-fiche in de MVO Vlaanderen instrumentenwijzer
- de website van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) over de SDGs
- de SDGs in brochurevorm
- VOKA Charter Duurzaam Ondernemen
- de column 'SDGs en universele planetaire grenzen'
- dossier: De Duurzame Ontwikkelingsdoelen en gender. Richtingwijzers en aanbevelingen voor het beleid
- het SDG Compass: deze website geeft een overzicht van de verschillende hulpmiddelen die bedrijven en overheidsinstellingen kunnen gebruiken om hun strategieën af te stellen op de voor hen revelante SDGs en voor het meten en beheren van hun resultaten
- een overzicht van SDG-doelstellingen waarvoor steden een rol kunnen spelen
- 50 praktijkvoorbeelden van lokale sensibilisering rond de SDGS en volume 2
- alle informatie over de SDG's op een rijtje (ecoTips milieumagazine)
- een 'Reflection Paper' van de Europese Commissie
Meer over Maatschappij en buurt
Gerelateerde inhoud
-
-
Expertise
- EU ETS rapportage, monitoring en verificatie, allocaties ALC, BD
-
Wetenschappers waarschuwen dat de toekomst van EU-burgers op het spel staat door de ontmanteling van de Green Deal. In België richt het FRDO een oproep aan de volgende federale regering.
-
In elke sector zijn duurzaamheidsinspanningen nodig. Zo ook in de visserij, waar de tool VALDUVIS visualiseert hoe duurzaam elke Belgische vissersrederij nu echt is.
-
In duurzaamheidskringen flirt men graag met nieuwe termen en begrippen, die het onderwerp aantrekkelijker moeten maken. Tegenwoordig horen we meer en meer over de Inner Development Goals spreken, de IDGs. Waar komen ze vandaag, wat zijn ze en zijn ze meer dan een laatste bevlieging?
-
Wij werken op verschillende niveaus om de transitie naar een duurzame economie en samenleving te
Expertise Circulaire Economie; Biodiversiteit; Sociale en duurzame ondernemingen; Onderwijs; Good Governance;