Voeding, tabak
De Vlaamse voedingsindustrie telde in 2015 61.786. arbeidsplaatsen. Indirect genereert deze sector nog eens 95.768 arbeidsplaatsen, wat maakt dat er in Vlaanderen bijna 157.553 arbeidsplaatsen verbonden zijn met de voedingsindustrie.
In vergelijking met de totale verwerkende industrie is de werkgelegenheid in de Vlaamse voedingsindustrie opvallend stabiel. In 2005 vertegenwoordigde ze 15,7% van de industriële werkgelegenheid. In 2015 is dit al 18,7%.
De sector is sterk exportgericht. Van de totale omzet van 38,4 miljard euro, werd in 2015 50% geëxporteerd. Die export is in de eerste plaats gericht op de Europese Unie en dan vooral op onze buurlanden. Het grootste groeipotentieel ligt echter in de ‘verre export’ naar markten zoals de VS, China en Japan. Met Food.be wil de sector zichzelf nog meer op de exportkaart zetten.
Cimabel, de federatie van de sigarettenfabrikanten in België en Luxemburg, schatte de directe en indirecte tewerkstelling in de tabakssector op zo’n 15.000 arbeidsplaatsen in 2015. Nog volgens die federatie verdiende de Belgische federale overheid in 2012 zo’n 2,65 miljard euro aan de rokende consument.
(Duurzaamheids)uitdagingen
Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, maakt zich in de eerste plaats zorgen om de concurrentiekracht van de sector. Die wordt immers geconfronteerd met heel wat heffingen zoals de gezondheidstaks, de verpakkingsheffing en de nieuwe kilometerheffing. De sector kampt bovendien met een loonkostenhandicap van 17,4% en met dure energie.
De vergrijzing stelt de voedingssector voor een tweede grote uitdaging. Er is onvoldoende instroom, het aantal 50- plussers neemt toe en de sector telt een groot aantal knelpuntvacatures. Vooral technische profielen zoals mecanicien en elektriciens zijn zeer moeilijk te vinden.
Het duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vermeldt behalve de twee bovenstaande, nog zo’n 15-tal andere uitdagingen, verdeeld over vier thema’s:
- welvaart
- personen
- maatschappij
- planeet.
De negatieve impact op de gezondheid van tabaksproducten heeft tot gevolg dat ze steeds meer moeten voldoen aan ‘waarschuwende’ verpakkingsvereisten en steeds zwaarder belast worden.
-
Links
- Fevia (Federatie voedingsindustrie)
- Het economisch jaarverslag 2015 van de Vlaamse voedingsindustrie
- Het duurzaamheidsverslag 2017 van de Belgische voedingsindustrie
- Het FEVIA memorandum: vier recepten voor een welvarende, duurzame en gezonde toekomst (december 2018)
- Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten
- Comeos (vertegenwoordigt de Belgische handel en diensten)
- MVO Nederland over de voedingsindustrie
Gepubliceerd op
10 augustus 2015Gerelateerde thema's
Biodiversiteit Consumentenbescherming Duurzaam aankopen Duurzame consumptie Duurzame keten Eerlijke handel Eerlijke marketing Klimaatverandering Klimaatverandering Labels en certificering Mensen- en kinderrechten Transparantie WaterDeel deze pagina
Gerelateerde inhoud
-
Denemarken zet een historische stap door als eerste een CO2-belasting in te voeren op vlees en zuivel. Vanaf 2030 zullen boeren betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Het doel is om de klimaatimpact van landbouw te verkleinen.
-
België is bij de slechtste leerlingen van de klas als het gaat om voedselverspilling. Alleen Cyprus doet het nog slechter in Europa.
-
Een heerlijke sashimi van tonijn, een deugddoende pasta alle vongole, of een lekker zalmsmootje in de oven: wat als we er binnenkort geen ‘echte’ vis meer voor nodig zouden hebben? Verschillende spelers vissen in dezelfde vijver: labo-vis.
-
Wij werken op verschillende niveaus om de transitie naar een duurzame economie en samenleving te
Expertise Circulaire Economie; Biodiversiteit; Sociale en duurzame ondernemingen; Onderwijs; Good Governance; -
Doorheen je leven zul je 80.000 uur aan je carrière besteden. Welk verschil je tijdens die uren maakt, daar sta je grotendeels zelf voor in. Marnix Kluiters en Mark Siegenbeek van Heukelom pleiten voor duurzame ambitie.
-
In een opmerkelijke blijk van eensgezindheid hebben 32 invloedrijke bedrijven, allen lid van de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een open brief ondertekend waarin ze beleidsmakers aansporen tot een doortastend en ambitieus klimaatbeleid.