Horeca en toerisme

De horeca- en toerismesector is een grote werkgever. In 2013 stelde hij zowat 119.000 mensen tewerk in België. Vlaanderen telde zo’n 66.000 horecawerknemers. Telkens hebben mannen en vrouwen een quasi gelijk aandeel in de totaliteit. Daarnaast werkten er nog eens 41.500 zelfstandigen in de horeca waarvan 26.500 in Vlaanderen. In het derde kwartaal 2013 waren er in België bijna 56.000 studenten aan het werk; bijna dubbel zoveel dan in de overige kwartalen. (cijfers via Guidea)

Wie horeca zegt, zegt ook voedsel; de herkomst, voedselveiligheid, vers en gezond voedsel,…  maar ook voedselverspilling. De consument besteedt veel meer aandacht aan wat hij op zijn bord krijgt. En ook wat er daarvoor en nadien mee gebeurt, wil hij graag weten.

Het gebruik van duurzame producten en de communicatie hierover draagt bij tot de positieve beleving van die consument. Duurzaamheid wordt op die manier een instrument om zich te onderscheiden in een concurrentiële markt.

(Duurzaamheids)uitdagingen

Energie wordt duurder. Verlichting, verwarming, luchtbehandeling en keukentoestellen vreten stroom. Onderzoek wijst echter uit dat een horeca-ondernemer de eerste tien procent besparing op energie kan binnenhalen zonder een cent uit te geven.

Hetzelfde geldt voor water. Het wordt duurder maar er kan bespaard worden: spaarknop in de toiletten en de douches, elektronische sensor op kranen,...

De horeca gooit jaarlijks 166.000 ton voedsel weg of zo’n 8% van de totale geschatte voedselverspilling in Vlaanderen. De campagne ‘No food to waste’ – opgezet door de sector – probeert het tij te keren.

Andere trends waarmee de sector rekening dient te houden zijn de opkomst van de deeleconomie (airbnb, campr, chef aan huis, thuisafgehaald,…) en het om zich heen grijpende internet (beoordelingswebsites, online boeken, bestellen en betalen, mobiel betalen,…).

Links

 

Gerelateerde inhoud

Content type