Veerkrachtig ondernemen tijdens een pandemie doe je zo
Een onderneming starten tijdens een pandemie: zijn Saartje Boutsen en Charlotte Vandierendonck van Studio D helemaal gek geworden? Zelf kan ik er, noodgedwongen, ook van meespreken. De lessen die ik getrokken heb uit het afgelopen jaar, zal ik mijn carrière lang meedragen.
Als ondernemer is tijd je hoogste goed. Jij verkoopt je tijd (al dan niet via uurtje-factuurtje), jij deelt hem in.
In tijden van corona, zo merk ik, lijkt de tijd zowel sneller als tergend traag te gaan. Dat is niet enkel een subjectief gevoel, blijkt uit verder onderzoek. Zo bevestigt hoogleraar psychologie Ruth Ogden (Universiteit van Liverpool) dat corona effectief met ons gevoel van tijd rommelt. En ook Hedderik van Rijn, professor neurowetenschappen en specialist tijdsperceptie aan de Universiteit van Groningen, legde eerder in de media uit dat onze interne klok compleet ontregeld is: de dagen duren lang, maar de weken vliegen als een wervelwind voorbij.
Hoe blijf je het beste van jezelf geven als je niet eens doorhebt waar die tijd naartoe is?
Hoe onderneem je op een veerkrachtige manier als de wereld die je kent rondom je afbrokkelt tot een schim van zichzelf die je niet meer herkent? Hoe begin je daar in godsnaam aan?
En ben je goed op je hoofd gevallen als je er net nù – in 2020 of 2021 – aan begint?
Springen in putje pandemie
De Vlaams-Brabantse Saartje Boutsen en de van oorsprong West-Vlaamse Charlotte Vandierendonck tonen dat corona net het juiste moment is om te ondernemen. In september startten zij met hun eigen droom, Studio D, in “putje pandemie”.
Het was een sprong van een berg, parapente in de aanslag (dat mag je letterlijk nemen), laarzen in de modder (dat mag je minder letterlijk nemen) en gààn. Het resultaat van hun eerste maanden en waarom ze doen wat ze doen, lees je in dit interview.
Wat terugkomt in hun verhaal, is passie, gedrevenheid en toekomstvisie. Duurzaamheid is een thema voor de eeuwigheid. Nu is het juiste moment om er, als je dat nog niet doet, dringend werk van te maken.
‘Wie duurzaam onderneemt, is weerbaarder in tijden van crisis’, vertelde Saartje Boutsen in het interview. Ook dat is geen subjectief gevoel: Boutsen baseert zich op onderzoek van VITO en Vlaanderen Circulair.
Securex doet daar een schepje bovenop. In hun blog schrijven ze dat crisissen juist opportuniteiten, ontwikkelingsmogelijkheden, kansen om te ondernemen scheppen. Ook UNIZO – dat tips oplijst op hun blog – blijft erbij dat ondernemen in de toekomst de mooiste opportuniteit is, ook in coronatijden.
En over tips gesproken: ook VLAIO zet je op weg. "Met wat lef, ambitie én een grondige voorbereiding kan dit hét ideale moment zijn om de sprong tot ondernemen te wagen!", klinkt het dolenthousiast.
Wat een timing
Zelf kan ik er – noodgedwongen – ook van meespreken. En neem ik mezelf voor om bovenstaande tips net nadat ik deze column afgeschreven heb nog eens goed door te nemen. Als freelance journalist gespecialiseerd in duurzaamheid ben ik bovenal ondernemer. Ik zoek klanten of klanten vinden mij, onderhandel over prijzen, jaag deadlines na, lever telkens het beste van mezelf of toch het beste dat ik op dat moment kan geven.
Ik ben al zes jaar journalist, maar had de eerste jaren een aantal vaste opdrachtgevers en werkte tussendoor in bijberoep voor Jan, alleman en vooral voor projecten waar ik werkelijk in geloofde. Dat smaakte naar meer, waarop ik de sprong waagde naar zelfstandige in hoofdberoep in september 2019.
Dan ging het zo: in 2020 wilden mijn vriend en ik - houd je vast - eens wat minder werken en een jaar reizen vanuit Zuid-Amerika. Wat een timing. We weten het.
Opgewekt en vol plannen vertrokken we in januari naar Chili om in maart vast te komen zitten net over de grens in een bergdorp in Argentinië. Mijn eerste teksten en vergaderingen voor MVO Vlaanderen schreef en woonde ik bij vanuit datzelfde dorp waar we uiteindelijk tot november gebleven zijn. Lang leve videobellen voor zowel meetings als interviews.
Ik heb er niet voor gekozen om te beginnen ondernemen net voor de economie, waar ik zo gretig over schrijf, compleet in duigen viel. Ook ik moest me, net als zoveel andere zelfstandigen, weten aan te passen. Er vielen opdrachten weg doordat de timing niet meer goed zat. Budgetten krompen.. Opdrachten boden zich aan om nadien toch weer weg te vallen. Je moet het maar doen: een resem nieuwe opdrachtgevers zoeken op een moment dat bepaald niet ideaal is.
Passie als succesrecept
In de lockdown, die in Argentinië een stuk langer duurde dan in België, nam ik een boek ter hand. En nog een, en nog een. Ik maakte een wandeling. En nog een, en nog een. Ik kreeg nieuwe ideeën, verwerkte andermans ideeën op een andere manier en schreef daar artikels over. Bovenal besefte ik hoe geëngageerd ik was, hoezeer ik onderneem vanuit een passie.
Passie. Dat woordje blijft terugkomen. Dat op zich is een recept om veerkracht uit te putten, jawel, ook tijdens een pandemie, zelfs al zit je aan het einde van de wereld.
Ondernemen vanuit een passie is ook waar Charlotte Vandierendonck en Saartje Boutsen resoluut voor gekozen hebben. Zij hebben nog een heel andere keuze gemaakt dan ik: ze niet gestart voor, maar tijdens de pandemie. Dat is al bewonderenswaardig op zich.
Maar wat ik het allermooist vond aan hun verhaal, vertelde ik op het einde van ons interview, is hun intrinsieke motivering. Ze hebben duidelijk veel kennis opgedaan hebben over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk. Dat willen zij nu niet enkel met één vaste werkgever, maar met zoveel mogelijk opdrachtgevers delen.
Dat vonden Boutsen en Vandierendonck een fijn compliment, een fijne samenvatting zelfs, zeiden ze. Ze herkennen zich erin, ze delen die mening, ze hopen op verandering. Uit zo’n uitspraken valt niet enkel energie te putten: het stemt ook mij hoopvol.
Veerkrachtig ondernemen in tijden van corona doe je zo: door een positieve keuze te maken, je neus te volgen, maar ook door minder streng te zijn voor jezelf en af en toe complimenten te geven aan anderen die goed bezig zijn.
We trekken allemaal aan hetzelfde zeel. Elkaar ondersteunen is het minste wat we kunnen doen.
Sarah Vandoorne
Freelance journalist
Lid van het redactieteam van MVO Vlaanderen