Universiteit plant 88 bomen met opbrengst elektronisch afval
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) plantte eind 2019 welgeteld 88 bomen. Dat deed ze samen met Natuurpunt. Voor de financiering gebruikte de universiteit de opbrengst die ze kreeg voor de recyclage van haar elektronisch afval.
Out of Use zorgde voor de inzameling en de recyclage van die e-waste. “Het gaat dan over hardware zoals laptops, computers en servers”, vertelt Mark Adriaenssens van Out Of Use.
De VUB en Out Of Use werken al een tweetal jaar samen. De universiteit klopte aan bij het Limburgs bedrijf nadat IT-bedrijf Smals de toon had gezet. “Dat kwam toen ruim in de pers. De VUB is daarop bij ons op bezoek gekomen. Samen hebben we de modaliteiten bepaald. We goten het in een service level agreement (SLA) voor de ophaling en verwerking van hun elektronisch afval.”
Jaarlijkse campagne
Ondertussen is het een jaarlijkse gewoonte van de VUB om een campagne te voeren rond de inzameling van elektronisch afval. “Hun werknemers en studenten kunnen tijdens die periode hun oude laptops, computers, smartphones, tablets en servers kwijt in een speciale Out Of Use-inzamelbox. Onlangs hebben ze laten weten dat ze voortaan heel het jaar door deze toestellen zullen inzamelen. Zowel bij personeel als studenten, via inzamelpunten verspreid over de campussen.”
Out Of Use zorgt voor de inzameling van het elektronisch afval en de veilige verwijdering van data en de verwerking. “Bovendien op een milieu- en sociaal verantwoorde manier. Mét een volledige deassemblage in België. Na de volledige dataverwijdering en destructie onderzoeken we bij elke toestel of het voor hergebruik geschikt is of dat het volledig gerecycleerd zal worden. Dit jaar waren dat voor de VUB 31 laptops, 32 PC's, 15 niet-herbruikbare gsm’s en 21 servers.”
Duurzame bedrijfsvoering
Duurzaam materialenbeheer en circulair aankopen zijn kerndoelstellingen binnen de duurzame bedrijfsvoering van de VUB. Voor de universitaire gemeenschap is het dé prioriteit na een energie-efficiënte infrastructuur.
Rebecca Lefevere, duurzaamheidscoördinator Vrije Universiteit Brussel: “Al onze materiaalstromen verduurzamen door circulair aan te kopen, onze totale hoeveelheid afval reduceren en ons aandeel restafval reduceren tot quasi nul. Dat moet de ultieme doelstelling zijn van een radicaal duurzame universiteit die haar klimaatimpact wil verkleinen.”
Danny Vijverman, ICT- system engineer Vrije Universiteit Brussel: “2018 was het eerste jaar dat de VUB samenwerkte met Out of Use voor de recyclage van e-waste. De ICT-dienst nam toen het voortouw. Dit jaar hebben het VUB-greenteam en de ICT-dienst de handen in elkaar geslagen.”
88 bomen geplant
De opbrengst van de recyclage van het elektronisch afval wilde de VUB doneren aan een goed doel. “De meeste bedrijven die met ons samenwerken, doen dat”, vertelt Mark Adriaenssens. “In dit geval ging het om ‘Bos voor iedereen’ van Natuurpunt. Tijdens een boomplantdag hebben 40 à 50 mensen met ons bomen geplant. Voor de VUB waren dat 88 bomen. Het is een geslaagde campagne waarbij we ter plaatse de certificaten uitdelen. Aan wie er niet bij kan zijn, sturen we deze certificaten voortaan digitaal.”
Out Of Use werkt voor de boomaanplanting ook samen met het Waalse Natagora. Zo konden ze in totaal al 10.000 bomen aanplanten.