Praktijkgids 'Aankopen met sociale impact'
Wat hebben volgende zaken met elkaar te maken: het onderhoud van hydranten in Roeselare, de beroepsopleidingen op de werf van wegenbouwbedrijven in Antwerpen, het wegenonderhoud op een ziekenhuissite in Mechelen, het netheidsonderhoud van industrieterreinen in de Haven van Antwerpen, het groenonderhoud in Aalst en het bouwen van een basisschool in Wuustwezel? Het zijn allemaal projecten die het resultaat zijn van overheidsaankopen met een sociale impact.
Het Departement Werk en Sociale Economie publiceerde zopas een praktijkgids over overheidsaankopen met sociale impact. Met de gids kunnen overheidsaankopers gericht aan de slag. De gids geeft juridische houvast, maar bevat vooral inspirerende voorbeelden. Hier krijg je alvast een voorproefje...
Onderhoud van hydranten in Roeselare
Hydranten zijn punten in het waterleidingnet waar de brandweer bluswater kan aftappen. Het onderhoud van die punten is een taak voor de gemeenten. Ze kunnen dit zelf uitvoeren of samenwerken met publieke of private partners. Om efficiënter te kunnen werken, hebben elf West-Vlaamse gemeenten van de regio Midwest (Ardooie, Dentergem, Hooglede, Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Roeselare, Staden, Oostrozebeke en Wingene) zich verenigd in een intergemeentelijke samenwerking. De stad Roeselare is de grootste speler en treedt op als aankoopcentrale. Voor het onderhoud en de controle van de hydranten willen de elf gemeenten een aankoopstrategie met sociale impact uitproberen. Lees meer over hun ervaringen in de praktijkgids zelf.
Beroepsopleidingen op de werf van wegenbouwbedrijven in Antwerpen
Talentenwerf vult knelpuntvacatures in de Antwerpse bouwsector in via gerichte opleidingen op de werf. Bouwbedrijven stellen hun werkplek ter beschikking om werkkrachten te vormen. Talentenwerf coördineert het opleidingstraject van selectie tot potentiële aanwerving. Talentenwerf is een samenwerking tussen de bouwsector, de stad Antwerpen en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). De Antwerpse bouwsector biedt enorme kansen om sociale doelstellingen te realiseren. Het Antwerpse Masterplan 2020 en allerlei stadsvernieuwingsinitiatieven houden de vraag groot. Als bouwheer kan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) sterk investeren in sociale impact. Hoe die talentenwerf zich verder ontwikkelt lees je in de praktijkgids.
Wegenonderhoud op een ziekenhuissite in Mechelen
In Mechelen wordt een van de grootste regionale ziekenhuizen van Vlaanderen gebouwd. Het AZ Sint Maarten, dat deel uitmaakt van de vzw Emmaüs, kijkt naar sociale-economiebedrijven om de wegen te onderhouden, onkruid te bestrijden, de planten te verzorgen en de site sneeuw- en ijsvrij te houden. Hoe de aankoopverantwoordelijke onderzoekt hoe hij kan samenwerken met reguliere en socialeeconomiebedrijven ontdek je de praktijkgids.
Netheidsonderhoud van industrieterreinen in de Haven van Antwerpen
Het Havenbedrijf Antwerpen stimuleert de inzet van mensen uit kansengroepen en hun (re-)integratie op de reguliere arbeidsmarkt. In een van de grootste contracten voor het netheidsonderhoud van openbare wegen en industrieterreinen werd een bonus-malussysteem opgenomen om dat streven te maximaliseren. Over de werking van dat bonus-malussysteem lees je meer in de praktijkgids.
Groenonderhoud in Aalst
Door arbeidsintensieve en repetitieve taken uit te besteden aan de sociale economie, komt er op de groendienst van de stad Aalst ruimte en mankracht vrij voor andere opdrachten. In de praktijkgids wordt deze win-winsituatie beschreven, zodat duidelijk wordt hoe deze sociale aankoopprocedure de kansengroepen kan activeren.
Gemeente Wuustwezel wil een basisschool bouwen met sociale meerwaarde
De gemeente Wuustwezel en Selab slaan de handen in elkaar voor Scoop Sociaal. Dat is een lerend netwerk om de aankopers van de gemeente en het OCMW te coachen in aankopen met sociale impact. “Het project is uniek omdat het alle mensen samenbrengt die betrokken zijn bij sociaal aankopen: de politiek verantwoordelijke, de beleidsmensen en de aankopers van de gemeente en het OCMW”, zegt Selab-coördinator Greet Patho. “Samen mogelijkheden zoeken is belangrijk: sociaal aankopen is niet alleen de verantwoordelijkheid van de aankoopdienst.” Hoe Wuustwezel dan de bouw van de nieuwe basisschool 't Blokje wil gebruiken om sociale impact te creëren lees je in de praktijkgids.
Lokale besturen kunnen ook via hun aankoopbeleid een krachtige actor voor sociale verandering en vooruitgang zijn. De voorbeelden uit deze praktijkgids vormen een uitstekende bron van inspiratie voor lokale besturen en hun aankoopdiensten om een sociale impact teweeg te brengen.