Duurzame batterijen Northvolt

Northvolt en Fair Cobalt Alliance werken samen aan duurzamere, Europese batterijen

Het Zweedse bedrijf Northvolt heeft een ambitieus doel: de meest duurzame batterijen van de wereld maken. Daartoe verkreeg het bedrijf vorige week nieuwe financiering van maar liefst 5 miljard dollar of ruwweg 4,6 miljard euro.

Northvolt werd in 2016 opgericht en kende een snelle groei. Naast vijf locaties in Zweden opende de batterijmaker ook sites in Duitsland, Polen, Noorwegen, Portugal, de Verenigde Staten en Canada. Een goede zaak om minder afhankelijk te worden van de Aziatische batterijenmarkt.

Batterijen recycleren

De financiering maakt de uitbreiding van de fabriek Ett en recycleerfaciliteit Revolt Ett in het noorden van Zweden mogelijk. Revolt Ett recycleert oude batterijen om de metalen opnieuw te gebruiken in zijn productieprocessen. Dat betekent een CO2-voetafdruk 70% kleiner dan die van nieuwe grondstoffen ontginnen.

Northvolt is in verschillende domeinen actief. De producent maakt onder andere lithium-ionbatterijen voor elektrische wagens, sodium-ionbatterijen voor energieopslag en lithium-metaalbatterijen voor elektrisch luchtvaarttransport.

Lid van de Fair Cobalt Alliance

Als producent van lithium-ionbatterijen met kobalt is Northvolt betrokken bij de Democratische Republiek Congo (DRC), waar zich de grootste kobaltvoorraad van de wereld bevindt. Northvolt zet zich in voor de verantwoorde ontginning ervan als onderdeel van zijn duurzaamheidsambities.

In dat opzicht steekt de producent nu een tandje bij als nieuw lid van de Fair Cobalt Alliance (FCA). De FCA is een multi-stakeholder ngo, bestaande uit actoren van over de hele wereld die de ambachtelijke en kleinschalige mijnbouwsector in de DRC willen versterken en professionaliseren. Die sector kent gevallen van onveilige werkomstandigheden en kinderarbeid. De FCA zet zich in voor het welzijn van werkers en wil bijdragen aan de lokale economische ontwikkeling in het algemeen. Northvolt gebruikt op dit moment geen kobalt uit die kleinschalige mijnbouw. Het bedrijf is er echter van overtuigd dat betrokkenheid in plaats van ontwijking de oplossing is. Dat is ook de kern van het betoog van de FCA: als je geen kobalt uit de DRC meer gebruikt, verliezen de mensen daar hun inkomen. Neem in de plaats daarvan je verantwoordelijkheid op ter plaatse en help de mijnwerkers aan een eerlijk loon voor veilig werk.