Plantaardige melk

Tiptoh en Danone klagen fiscale discriminatie van plantaardige melk aan

Koemelk, sojamelk en rijstmelk zijn vrijgesteld van accijnzen, terwijl producenten van andere plantaardige alternatieven zoals havermelk, amandelmelk en erwtenmelk wel belastingen moeten betalen. Oneerlijke concurrentie, vinden producenten Tiptoh en Danone (Alpro).

De huidige wetgeving belast gezoete en ongezoete dranken met respectievelijk 22 cent en 17 cent, waaronder ook havermelk, amandelmelk en erwtenmelk. Belgische start-up Tiptoh, producent van erwtenmelk, zag zich genoodzaakt hun prijzen op te trekken tot € 3 per brik, hoger dan de meeste andere plantaardige melk.

In strijd met duurzaamheidsdoelen

Plantaardige melk heeft een aanzienlijk lagere milieu-impact dan melk. De productie vraagt minder land en water en stoot minder CO2 uit. Door sommige plantaardige alternatieven toch te belasten, gaat de Belgische overheid in tegen zijn eigen duurzaamheidsdoelen, stellen Tiptoh en Danone. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kondigde aan dat de belastingvrijstelling voor gewone melk wordt herzien, maar gaf aan dat er onder de huidige regering geen grote veranderingen zullen plaatsvinden.

Nederland en Duitsland

Ook elders in Europa hebben producenten van plantaardige melk het moeilijk. In Nederland zijn de meeste plantaardige melksoorten net onderworpen aan een sterke belastingverhoging van 8,83 naar 26,13 cent per liter, omdat ze in dezelfde categorie vallen als frisdranken zoals Coca-Cola. Soja- en erwtenmelk zijn aan de belastingverhoging ontsnapt omdat ze een vergelijkbaar eiwitgehalte hebben als koemelk, dat als een basisbehoefte wordt beschouwd.

De toekomst ziet er echter rooskleuriger uit in Duitsland, waar sommige parlementsleden vragen om de belasting op plantaardige melk te verlagen tot 7% (gelijk aan koemelk). Indien succesvol, kan dat de weg vrijmaken voor veranderingen elders in Europa. ProVeg International roept op om nog een stap verder te gaan, met een ‘0% voor het Klimaat’-initiatief dat plantaardig voedsel zou vrijstellen van belastingen.

Bronnen: brusselstimes.com, vegconomist.com