Beeld in een datacenter

Eerste Belgische duurzame datacenter opent in Zellik

Op dinsdag 7 mei openen de VUB, het UZ Brussel, Green Energy Park Vzw en Ghelamco het eerste “sustainable by design” datacenter op het terrein van het Researchpark in Zellik.

Van artificieel intelligent gegenereerde afbeeldingen en tekst, over cryptomunten tot katvideo’s. We gebruiken allemaal MASSAAL veel data en niet in het minst onze universiteiten en ziekenhuizen. Maar al de datacenters die daarvoor nodig zijn, hebben op hun beurt héél veel energie nodig. Wereldwijd zou de IT-sector verantwoordelijk zijn voor tussen de 2 en de 4 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot. En dan hebben we het nog niet over hun waterverbruik gehad: 21 miljard liter water voor Google in 2022 alleen al.  

Sustainable by design

Daarom was duurzaamheid een cruciaal aandachtspunt bij het ontwerp van het nieuwe Nexus datacenter in Zellik. Het resultaat is een ca. 10.000 m² groot gebouw verdeeld over 9 bouwlagen, gericht op maximale energie-efficiëntie. De energie die gebruikt wordt, heeft 100% hernieuwbare oorsprong en wordt gedeeltelijk lokaal opgewekt. Daarnaast wordt de warmte van de servers gerecupereerd, wordt regenwater gebruikt voor koeling en maakt het gebouw gebruik van circulaire materialen. Zo vormt Nexus de hoeksteen van het CO2-neutrale multi-energiegrid. Het levert het datacenter een driedubbele certificatie op: Uptime Tier III, BREEAM Excellent en EDGE Advanced.

Naast de servers van het UZ Brussel en de VUB is er in het datacenter ook plaats voor de Vlaamse supercomputer van de allerlaatste generatie. Evenals onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen mikt het datacenter op verschillende innovatieve (inter-)nationale bedrijven.

Jan Danckaert, rector van de VUB: “De VUB ondersteunt samen met UZ Brussel de ontwikkeling van het Research Park Zellik eco-systeem en de Vlaamse ambitie om onze leiderspositie als innovatieve regio te versterken. Nexus is daartoe als meest duurzame datacenter van ons land een volgende stap.”

Olivier Naeyaert, algemeen beheerder van het UZ Brussel: "Het Nexus datacenter, een state-of-the-art faciliteit, biedt een uitstekend fundament voor de almaar toenemende behoefte aan ICT en data in het UZ Brussel en bij uitbreiding andere ziekenhuizen, vandaag en morgen. In de toekomst worden deze aspecten immers alleen maar belangrijker. Een solide infrastructuur die aan onze noden kan voldoen, is essentieel voor ons als universitair ziekenhuis om aan onze opdrachten op vlak van zorg, onderzoek en onderwijs te kunnen voldoen."