Drie laureaten SE’nSE Fonds 2019 ontvangen zaaikapitaal

De Stichting voor Toekomstige Generaties richtte in 2016 het SE'nSE Fonds op. Een jury reikt al vier jaar op rij een prijs uit aan drie beloftevolle jonge ondernemingen met een aanzienlijke positieve impact op het milieu. Die start-ups krijgen in totaal 150.000 EUR zaaikapitaal.

Dit jaar gaan de prijzen naar BC materials, Entusia en Little Green Box.

BC materials

BC Materials is een Brusselse start-up die een jaar geleden werd opgericht. BC Materials zet grondverzet van stadswerven om in circulaire, lokale leembouwmaterialen. De materialen zijn CO2-neutraal, zorgen voor een gezond binnenklimaat en hebben een energiezuinig en lokaal productieproces. Na gebruik kunnen ze worden teruggegeven aan de bodem of opnieuw worden omgevormd tot bouwmateriaal in een oneindig circulair proces.

Entusia

Entusia ontwikkelt elegant, herbruikbaar ondergoed dat beschermt tegen urineverlies. Met dit product wil het bedrijf taboes doorbreken en personen die last hebben van urineverlies opnieuw zelfvertrouwen geven. Het ondergoed is gemaakt van de duurzame materialen bamboe en Tencel, waardoor het een duurzaam alternatief is voor wegwerpartikelen. Entusia schat dat het sinds de oprichting al meer dan 100 ton afval heeft kunnen vermijden.

Little Green Box

Het Waalse Little Green Box bestaat sinds 2016. Het bedrijf biedt een unieke foodbox met lokale, biologische en seizoensgebonden ingrediënten. Bovendien is Little Green Box bijna volledig afvalvrij: nagenoeg alle producten worden geleverd in herbruikbare glazen potten of linnen zakjes, die bij de volgende levering weer worden opgehaald. Zo spaarden ze in 2018 maar liefst 18.000 single-use verpakkingen uit.

Zaaikapitaal

Met het zaaikapitaal dat de drie milieubewuste laureaten ontvangen, kunnen ze belangrijke investeringen uitvoeren om hun marktpositie te versterken en hun slaagkansen te vergroten. Ze kunnen er hun werking verder mee professionaliseren op een duurzame manier.