Een trofee voor duurzame verdienste

De Oscars voor duurzame ondernemers: onkruidthee & de samenwerksupermarkt

Coop Centraal won ‘Start iets moois’ en (on)kruid ontving de Social Impact Award. Jakoba Van der Linden van Jan De Nul mag zich Sustainability Professional 2024 noemen.

Het voorjaar is het award seizoen bij uitstek. Dat geldt niet alleen voor Barbie VS de atoombom, maar ook voor belangrijke dingen (grapje, rustig aan). In de voorbije maand werden ondernemers met een hart voor duurzaamheid in de bloemetjes en de spotlights gezet door onder andere: ‘Start iets moois’, de Social Impact Award en de Sustainability Professional. Wie won er wat en had iedereen zijn kleren nog aan? Wij zochten het voor u uit.

Beste coöperatieve supermarkt: Coop Centraal

‘Start iets moois’ is een initiatief van vdk bank. Eind 2023 gingen ze op zoek naar 100 warme ideeën vanwege vzw’s, verenigingen, scholen en buurtorganisaties. De drie strafste initiatieven krijgen 1.000 euro prijzengeld om in hun werking te investeren. Voor deze vijfde editie waren dat: een Gentse verhalenkaravaan, een Brusselse daktuin en Coop Centraal, een coöperatieve supermarkt in Berchem.

Voor Coop Centraal was het een mooi verjaardagscadeau. Zij begonnen op 1 maart 2023 met 25 mensen en evenveel producten aan hun avontuur: duurzaam eten voor iedereen betaalbaar maken. Dat is haalbaar omdat hun klanten ook drie uur per maand in de winkel werken én mee beslissen wat er in de rekken komt. Met die formule is Coop Centraal ondertussen gegroeid tot 150 coöperanten die samen een steeds groter gamma aan producten aanbieden. Daar zullen binnenkort ook diepvriesproducten bijkomen, want het prijzengeld investeren ze in een diepvries.

Beste thee gemaakt van onkruid: (on)kruid

De Social Impact Award is een samenwerking tussen Cera en Start it @ KBC. Laureaat voor dit jaar is (on)kruid: een start-up uit Beke die thee maakt van inheemse bloemen en (on)kruiden. Daarmee werken initiatiefnemers Torsten, Brecht en Anthony aan verschillende duurzame doelen. Aan de start van de keten willen ze boeren stimuleren om de biodiversiteit te versterken door inheemse bloemen en kruiden te zaaien. Door van die kruiden thee te maken, krijgen de boeren een extra inkomen voor hun biodiverse inspanningen. Voor het verpakken van de thee doet (on)kruid beroep op Spoor 5, een kleinschalige sociale werkplek.

De tweede plaats in de Social Impact Award ging naar de geveltuintjes van Inge Gypens. De derde plaats was voor die eikels van Akers.

Beste Sustainability Professional binnenland: Jakoba Van der Linden

Sustainability Professional 2024 is een gezamenlijk initiatief van de Mechelse non-profitorganisatie Time4Society en het VBO. Zij willen daarmee een lans breken voor mensen die binnen hun bedrijf duurzame initiatieven opzetten, collega’s motiveren en anderen inspireren. Dit jaar koos de vakjury voor Jakoba Van der Linden, Sustainability Officer bij Jan De Nul. Zij was een van de drijvende krachten achter het Code Zero-programma, dat duurzaamheid onder de aandacht houdt bij alle werknemers van het bedrijf. Daarnaast was ze betrokken bij het JDN Schoolpakket, een educatief programma over duurzaamheid en innovatie, dat ondertussen werd uitgerold bij 1.327 leerlingen in 28 scholen in België en daarbuiten.

Er was ook een Franstalige laureaat: Nathalie Guillaume, General Secretary & Sustainability Director bij Danone Belux. Mark Adriaenssens, oprichter en CEO van Out of Use, en Frank Vandenborre, Group Director Sustainability bij Ageas kregen de prijs van Sustainability Ambassadors.