Dag Duurzaam Ondernemen

Ben je als ondernemer of medewerker gebeten door duurzaam ondernemen, zet je pas je eerste stappen of wil je gewoon even komen proeven? Dan ben je welkom in het Vlaams Parlement op 5 oktober 2018 vanaf 12u00. 

Keynote van Jan Jonker

Het programma is opgebouwd rond een inleiding door Jan Jonker, professor duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en ook verbonden aan de VUB via de Leerstoel Emile Francqui. Daarna wordt de professor aan de tand gevoeld door ondernemers bij wie duurzaamheid in het DNA zit, zoals o.a. Tom Willemen, Eleonora Van Wingen, e. a.

Dit event is een echte Doe Dag voor Duurzaam Ondernemen. Het grootste deel van het programma wordt ingenomen door workshops en peer-to-peer netwerkmomenten rond diverse aspecten van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kies 2  van de volgende workshops bij inschrijving. 

SDG Roadmap

In deze workshop wordt elk duurzame ontwikkelingsdoelstelling onder de loep genomen, waarbij voornamelijk wordt gefocust op de praktische inzetbaarheid in jouw bedrijfscontext. In een aantal stappen krijg je inspiratie om op een efficiënte manier naar een sterk duurzaam actieplan toe te werken, dat je onderneming stap per stap naar een hoger niveau tilt. Deze workshop is gebaseerd op de SDG Roadmap van VOKA.
Dankzij deze workshop krijg je inzicht in de verschillende SDG’s en hun vertaling naar de concrete bedrijfsrealiteit. Daaruit haal je zeker inspiratie voor mogelijke acties om jouw bedrijf te verduurzamen.

Stakeholdermanagement

Deze workshop bied je inzicht in de verschillende types van stakeholders. Deze kennis helpt elke bedrijfsleider en/of directieteam om meer proactieve relaties aan te gaan met klanten, leveranciers, werknemers en andere stakeholders. Bovendien blijken partnerships (vooral met externe stakeholders) cruciaal om innovatief te blijven ondernemen. Voka zet je alvast op weg.

MVO-scan

Bij steeds meer bedrijven en organisaties staat duurzaamheid hoog op de agenda. Bedrijven en consumenten verwachten steeds vaker dat de producten die ze aankopen in faire omstandigheden geproduceerd worden en het milieu respecteren. De samenleving verwacht niet alleen dat de overheid hierin het goede voorbeeld geeft maar ook een beleid voert dat duurzaam handelen promoot en ondersteunt. Ontdek hoe ver uw organisatie staat met duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en wat eventueel (nog) beter kan. MVO-Vlaanderen zet je op weg.

Sustatool

De ‘Sustatool’ is een integrale duurzaamheidstool voor kmo’s en kleinere organisaties die een procesmatig duurzaamheidsbeleid mogelijk maakt op niveau van producten, processen en mens en organisatie. Er wordt gewerkt met een duidelijk stappenplan en 15 thema’s in een overzichtelijk dashboard. De Sustatool heeft een uitgebreid testtraject achter de rug en werd in samenwerking met MVO-Vlaanderen ontwikkeld tot een online applicatie. Jij krijgt de primeur tijdens deze workshop!

Inschrijven

De Dag Duurzaam Ondernemen is een organisatie van Voka en MVO-Vlaanderen met steun van Vlaams minister bevoegd voor Sociale Economie. Dit event wordt georganiseerd in opvolging van het MVO-forum dat sinds 2011 regelmatig plaats vond. Door de samenwerking met Voka wil MVO Vlaanderen nog meer bedrijven en organisaties bereiken die duurzaam ondernemen een warm hart toedragen.  Hierdoor is deelname aan het event gratis. Wie interesse heeft in de 5 P's  (People, Planet, Profit, Partnership & Prosperity) en de 17 SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) komt hier zeker aan zijn/haar trekken. 

Heb je een vraag of wil je meer weten over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen? Neem contact op met de organisatoren.