Wat is de snelste, gezondste of meest toegankelijke vorm van woon-werkvervoer? Een voorsmaakje uit 'Kies voor 2 wielen!', het nieuwe, gratis magazine voor de pendelaar.
CC Strombeek Grimbergen ziet cultuur als transitiemotor naar duurzame samenleving
Veertig jaar lang programmeerde het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen enkel ‘wat goede kunst is’. Wim Meert vond het bij zijn intrede als nieuwe directeur tijd voor een duurzame wending. “Ik was een groot voorstander om MVO te implementeren in heel onze werking. Intern, maar ook naar onze programmatie toe.”
Elke maatregel die het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen neemt, toetsen ze nu aan de drie P’s. “Het is gegroeid vanuit mijn persoonlijke overtuiging. De samenleving fungeert in mijn ogen niet op een duurzame manier. De top-downaanpak werkt onvoldoende. Als cultuurorganisatie kun je een voorbeeld stellen hoe bottom-up wel kan werken. We pasten daar onze missie, visie en strategische doelstellingen op aan.”
Opstart ecoteam
Het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen riep een ecoteam in het leven. Daarvoor lieten ze zich een jaar lang begeleiden door Ecolife. “Op die manier wilden we duurzaamheid in onze interne werking stimuleren. Zij komen samen om na te denken over een optimaler energieverbruik, duurzame mobiliteit, fairtrade catering, enzoverder. We proberen onze duurzame insteek op alle vlakkan door te trekken. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het werk dat het met zich meebrengt, komt bovenop de normale taken. Soms is dat dus wel wat trekken en sleuren. De eerste prioriteit van een cultuurorganisatie is natuurlijk om je werking draaiende te houden. Dan pas komen de andere punten.”
Publiek prikkelen
De core business blijft voor Wim Meert het aanbieden van een kwalitatief cultuurprogramma. “Maar je kunt op een verschillende manier kunst en cultuur aanbieden aan je publiek. Wij proberen ze een nieuw toekomstperspectief te bieden. Heel beeldend, soms humoristisch, dan weer confronterend. We merken dat het toch iets losmaakt bij de mensen. Nu loopt er bijvoorbeeld Art Eco, een tentoonstelling over architectuur en ecologie. Het zet onze bezoekers aan tot nadenken. Dat is wat we willen doen. We reiken geen concrete oplossingen aan, maar kaarten wel enkele vragen aan en bieden perspectief.”
Naast de exposities programmeert het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen ook losse evenementen. “We ondersteunen initiatieven als het Repair Café, LETS Café en Swishing. We voeren promotie voor deze organisaties en geven hen een ruimte. Daarnaast vinden er ook workshops plaats, zoals een workshop tuinmeubilair maken uit gerecycleerd hout. De reacties hierop zijn heel positief. We zitten momenteel op onze maximumcapaciteit voor deze workshop. Je ziet de interesse trouwens niet alleen bij het publiek groeien. We maken ook iets los bij het gemeentelijk bestuur. Zij gaan nu bijvoorbeeld een bloemenweide inzaaien, waar ze vroeger voor gras kozen dat ze wekelijks moesten afrijden.”
Toch voorzichtig communiceren
Ondanks alle inspirerende inspanningen die het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen onderneemt, liet Wim Meert zich adviseren om hierover voorzichtig te communiceren. “We gaan zeker niet een grote ecovlag op onze toren zetten. Ik vind dat ook niet nodig. Als we een tentoonstelling rond ecologie programmeren, dan zegt dat genoeg over onze visie. En beweren dat je honderd procent duurzaam onderneemt, dat is gewoonweg niet realistisch. Daarom zijn we voorzichtig in onze communicatie.”