Aldi Turnhout wint 'Logistics Building of the Year’-award

Het kersverse distributiecentrum van Aldi in Turnhout is verkozen tot 'Logistics Building of the Year'. De vakjury was vooral onder de indruk van de duurzaamheid van het gebouw. “Een BREEAM-score ‘Outstanding’ voor zo’n logistiek centrum is bijna uniek in de wereld”, klinkt het.

De award ‘Logistics Building of the Year’ werd dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. De trofee beloont een onderneming die het afgelopen jaar een uitzonderlijk logistiek gebouw neerzette. De jury beoordeelt de gebouwen op basis van verschillende criteria zoals milieuprestaties, geschiktheid volgens de logistieke noden, bijdrage tot een verhoogde veiligheid en welzijn op het werk.

Eerder meldden we al dat Aldi in januari zijn nieuw distributiecentrum in Turnhout opende; een investering van 50 miljoen euro. Het vervangt het veertig jaar oude DC in Rijkevorsel, het eerste logistieke centrum van de discounter in België.

In tegenstelling tot de meeste andere retailers hanteert Aldi een decentrale logistiek. Om de 450 winkels in België te bevoorraden steunt de keten op zeven distributiecentra, die elk over een dertigtal eigen vrachtwagens beschikken. Hierdoor kunnen jaarlijks 7 miljoen kilometers en 3 miljoen liter diesel worden bespaard, waardoor de CO2-emissies fors verminderd worden.

Outstanding-score is zeer uitzonderlijk

De discounter ging nu een stap verder door ook het nieuwe DC in Turnhout verregaand duurzaam te maken. Het is met zijn BREEAM ‘Outstanding’ score een van de meest duurzame semi-industriële en logistieke gebouwen ter wereld (en het meest duurzame van België).

BREEAM is een keurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. Outstanding is het hoogste niveau binnen dat certificatiesysteem.

Om aan die score te geraken nam Aldi verregaande maatregelen op het vlak van energie, welzijn voor zijn medewerkers, afval, ecologie,... In totaal werd er met meer dan 90 duurzaamheidsparameters rekening gehouden. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak, gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2, werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten aangeplant, een bijenhotel geïnstalleerd.