nieuw distributiecentrum Aldi

ALDI huldigde Belgiës meest duurzame distributiecentrum in

Grootwarenhuisgroep ALDI opende op 15 januari zijn nieuw distributiecentrum in Turnhout. Dat gebeurde in aanwezigheid van Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie.

De investering bedroeg 50 miljoen euro om van het distributiecentrum het meest duurzame van België te maken. ‘Een investering om onze medewerkers een gezonde, veilige en toekomstgerichte werkomgeving aan te bieden’, zegt Frank Vissers, Managing Director van ALDI Turnhout.

Het nieuw distributiecentrum was nodig. De volumes blijven stijgen, meer klanten vinden hun weg naar de vernieuwde winkels en ook het assortiment groeit. Nooit werden er meer goederen verzet in de zeven distributiecentra van de groep. Het distributiecentrum in Rijkevorsel barst bijvoorbeeld uit zijn voegen. Het bevoorraadt dan ook een zestigtal ALDI-winkels in de provincie Antwerpen. Uitbreiden was niet meer mogelijk. Daarop besloot de groep een groter, duurzaam distributiecentrum te bouwen in Turnhout. De logistiek van ALDI werd zo future proof.

Locatie sociaal verantwoorde beslissing

“De keuze voor Turnhout is een sociaal verantwoorde beslissing. ALDI blijft in de regio en iedereen blijft aan boord. Alle medewerkers verhuizen mee. Dat is erg belangrijk. De medewerkers maken uiteindelijk het verschil”, aldus Frank Vissers, Managing Director van ALDI Turnhout.

Efficiënt én duurzaam

ALDI investeerde 50 miljoen euro in het distributiecentrum om het niet alleen het meest efficiënte, maar ook het meest duurzame van België te maken. Ze namen verregaande maatregelen onder meer op het vlak van energie, welzijn voor zijn medewerkers, afval, ecologie.

Zo behaalde het nieuwe distributiecentrum het BREEAM Outstanding-certificaat. Dat is het hoogste niveau binnen het onafhankelijke internationale BREEAM-certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet.

90 duurzaamheidsparameters

In totaal hield ALDI met meer dan 90 duurzaamheidsparameters rekening. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak. Dit is goed voor het jaarlijks energieverbruik van bijna 300 gezinnen. De koeling gebeurt met milieu- en ozonvriendelijke CO2. De kantoormeubelen bevatten op hun beurt zo weinig mogelijk irriterende stoffen. De omvangrijke groenzone werden aangeplant met streekgebonden planten en een bijenhotel.

Duurzaamheidsdenken stopt hier niet

De verhuis naar het nieuwe distributiecentrum is gepland op 2 februari. Maar dat wil niet zeggen dat het duurzaamheidsdenken achter de rug is. ALDI wil als een verantwoorde retailer de impact op de omgeving zo minimaal mogelijk houden.

Frank Vissers: “Onze bedrijfswaarden zijn ‘eenvoudig’, ‘betrouwbaar’ en ‘verantwoordelijk’. Duurzaamheid sluit daar perfect bij aan. Het is onze manier van ondernemen. In elke beslissing die we nemen, houden we duurzaamheid voor ogen.”

Bijkomende inspanningen:

  • De decentrale logistiek van ALDI zorgt voor een jaarlijkse besparing van miljoenen kilometers en drie miljoen liter diesel.
  • Op elk van de zeven distributiecentra zullen nog dit jaar zonnepanelen liggen.
  • Afval wordt maximaal vermeden en gerecycleerd.
  • De groep pakt zwerfvuil aan door niet langer plastic zakjes of plastic wergwerpproducten zoals rietjes of bestek te verkopen.
  • De inkopers hanteren strenge duurzaamheidscriteria bij de aankoop van alle producten, zoals de keuze voor 100% gecertificeerde palmolie of cacao.
Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
18 januari 2019
Terug naar boven
Terug naar boven