“Een stad met enkel rijken of studenten is geen stad”

De multigenerationele wooncoöperatie Stroom droomt van sociaal en duurzaam wonen in Amsterdam. Het project mikt vooral op woningen voor middenklassers en sociale huurders. Door de wooncrisis in de stad vallen die groepen nu vaak uit de boot.

Als alles goed gaat, kan wooncoöperatie Stroom in november 2023 eindelijk de optieovereenkomst tekenen voor een kavel op Centrumeiland in Amsterdam. Die kavel zal ruimte bieden aan een woonblok met 30 woningen: 7 sociale huurwoningen en 23 woningen in het middensegment van 800 tot 1.200 euro. De wooncoöperatie droomt van een betaalbare en sociale community, waar mensen nog voor elkaar zorgen. Daarom komen er ook allerlei gemeenschappelijke ruimtes, zoals een grote woonkamer en keuken, wasmachines, een tuin en gedeeld gereedschap.

Sociale en duurzame keuzes

Stroom streeft op verschillende manieren naar sociaal en duurzaam wonen. Het begint al bij de keuze voor een wooncoöperatie. In zo’n structuur wordt een vereniging eigenaar van een pand. De bewoners-huurders zijn aandeelhouders van de coöperatieve vennootschap en huren dus eigenlijk van zichzelf. “Op die manier verdwijnt de marktwerking uit het huren”, vertelt mede-oprichtster Eva van Dijk. “In de statuten van Stroom is opgenomen dat de huurprijzen nooit het sociale of middenklassesegment mogen overstijgen. Zo kan er niet gespeculeerd worden met de woningen. Een stad met alleen maar rijken of studenten, dat is geen stad.”

Wooncoöperatie Stroom mikt op een mix van generaties, die samen een ‘extended family’ vormen

Ook het sociale aspect is belangrijk binnen Stroom. De wooncoöperatie mikt op een mix van generaties, die samen een ‘extended family’ vormen. Eva van Dijk: “Drukke ouders kunnen bijvoorbeeld worden ondersteund door mensen die met pensioen zijn en best eens willen oppassen. En ouderen die hulpbehoevend worden, kunnen op hun beurt geholpen worden door buren die even een boodschapje meenemen of een klusje willen doen. We lassen ook gezamenlijke klusdagen in. Zo zorgen we voor een sterke sociale cohesie.”

Voorbeeldfunctie

In de toekomst wil Stroom niet alleen zijn eigen woonblok realiseren, maar ook een ruimere beweging in gang zetten. In Amsterdam wordt momenteel een tiental wooncoöperaties klaargestoomd. “Samen met die coöperaties willen we een solidariteitsfonds oprichten”, aldus Eva van Dijk. “Als de leningen van de vennoten straks zijn afbetaald, kunnen we het surplus gebruiken om zelf leningen te verstrekken aan nieuwe wooncoöperaties.” Stroom werkt ook samen met allerlei partners die kennis willen uitwisselen, van fondsenwervers tot juristen en mensen die een bouwteam willen vormen. Zo kunnen wooncoöperaties maximaal bijdragen aan een toekomstbestendige woningmarkt.

 

 

Bronnen: www.wooncooperatiestroom.nl, www.hetkanwel.be