Dagboek van een designmerk - deel 4

Extremis is een Belgisch designmerk van outdoor meubels. Wereldwijd bekend en internationaal actief. Ze mogen zich zelfs thuis voelen in de top van de internationale designscène. Zeker aangezien ze design en MVO met elkaar willen verbinden. En dan gaat het niet alleen over mensen in een aangename setting en in optimaal comfort samenbrengen.

Maar waarover dan nog? Bram Coudijzer vertelt er in een dagboekreeks meer over.

Extremis’ designteam bestaat uit een dreamteam van conceptuele denkers gecombineerd met ervaren engineers.

Onder de noemer ‘Dirk Wynants Design Works’, kortom DWDW worden nieuwe concepten bedacht en gevormd voor Extremis en andere designfabrikanten. DWDW detecteert in een eerste fase problemen en ontwikkelt oplossingen, terwijl de Extremis developers de klus in een tweede fase klaren met behulp van hun uitgebreide expertise in materialisatie en detaillering.

Galvanisatie

Ons op één na meest gebruikte materiaal is staal. Tafelpoten, tafelframes, stoelframes, draagstructuren,… Hiervoor is staal in het verleden al vaak het optimale materiaal gebleken.

Staal gaat in de buitenlucht uiteraard roesten. Daarom gaan we altijd op zoek naar de meest geschikte manier om dit te beschermen. Thermische galvanisatie, zoals wordt gebruikt voor industriële trappen en andere constructies, mag dan wel niet de mooiste afwerking zijn, het is wel de beste.

Zo wees een onderzoek uit dat gegalvaniseerd staal voor bruggenbouw langer zou meegaan dan de betonstructuren langs onze wegen. Tot zeventig jaar lang in weer en wind. Hierdoor kreeg het galvanisatieproces dat we toepassen op vele van onze producten zelfs het Cradle2Cradle-certificaat van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute (San Francisco – USA) via haar auditor “EPEA” uit Hamburg.

Cradle-to-Cradle (C2C) - ‘van wieg tot wieg’ - beschrijft het idee om in volledige productkringlopen te denken en op die manier uiteindelijk in het geheel geen milieubelastend afval te laten ontstaan, terwijl de materialen net als in de natuur een kringloop doorlopen.

Het thermisch aanbrengen van de zinklaag is nochtans een energieverslindend proces. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de enorme levensduur. Bovendien blijft de staalstructuur perfect recyclebaar. Een wonderbaarlijk materiaal dus.

In onze sector is het behoorlijk controversieel om galvanisatie - een heel ruwe en industriële techniek - te gebruiken. Toch doen we dit al sinds 1994, van bij de lancering van Extremis, met de eerste designklassieker Gargantua. En nog steeds komen eigenaars van dit meubel ons vertellen hoe tevreden ze ervan zijn, ook al staat hun tuintafel intussen 23 jaar lang buiten.

Galvanisatie heeft in het begin een grijsblauwe glans, waar velen niet voor te vinden zijn. Na enkele maanden of jaren wordt dat echter matter, net als het vergrijzende hout dat erop ligt. Hierdoor krijgt de tafel als geheel een zilvergrijze, egale toon. En zo groeit ook het enthousiasme van onze klanten met de jaren.

Te tuuzn't (in West-Vlaanderen)

Het is geen science-fiction technologie maar wel simpel boerenverstand dat onze headquarters draaiende houdt. Mee met de tijd. Dat wel. Met zonnepanelen, ergonomische transportkranen, al enkele elektrische wagens,… Maar vooral:

we werken met kritische mensen die bij elk aspect van de keten aan efficiëntieverhoging en kwaliteitsverbetering denken. Verandering schrikt hen niet af.

Zo komen onze vaste toeleveranciers bijna dagelijks over de vloer om samen te werken aan en mee te denken over nieuwe serieproducties. En omgekeerd gaan onze technici en aankopers dagelijks de boer op om producties op te volgen en onmiddellijk in te grijpen bij de minste afwijking.

De digitalisering helpt ons hierbij uiteraard ook een handje. Door al deze elementen samen is het alsnog economisch haalbaar om (bijna voor 100%) in België te produceren. En dat in de mooie afgelegen regio van Poperinge.

Door de enorme groei van dit voorjaar staan trouwens nog enkele vacatures open...