ISO 26000 zelfverklaring

Om tegemoet te komen aan de behoefte bij organisaties en hun stakeholders om te kunnen laten zien dat en hoe ISO 26000 wordt toegepast, is de zelfverklaring ISO 26000 en haar achterliggende norm NPR 9026+C1, kortweg NPR 9026 ontwikkeld.

De zelfverklaring omvat een rapportage met daarin minstens een toelichting op de 4 gebieden van ISO 26000, namelijk:
 1. Onderschrijven en toepassen van de zeven principes van MVO.
 2. Identificeren en betrekken van stakeholders.
 3. De zeven MVO-kernthema's en 37 MVO-onderwerpen.
 4. Integratie van maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen de organisatie.

De zelfverklaring (inclusief de onderbouwing) kan worden gepubliceerd op het Publicatieplatform ISO 26000.

Periodiek moet de zelfverklaring worden geactualiseerd. Met een dergelijke herziening is een zelfverklaring up-to-date en representatief voor de huidige situatie van de organisatie. Een herziening hoeft niet heel ingrijpend te zijn maar kan ook een wijziging zijn van de acties en behaalde resultaten en van eventuele links naar bronnen (zoals naar het nieuwe duurzaamheids/jaarverslag).

Eigenschappen
Integraal MVOBestuur van de organisatieMensenrechtenArbeidsomstandighedenMilieuEerlijk zakendoenConsumentenaangelegenhedenBetrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschapProductOrganisatieKetenGedragsprincipes / richtlijnenVerplichte MVO-rapportageGevorderd met MVONiet-certificeerbaar
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Beschikbare downloads
Format zelfverklaring
Gepubliceerd op
2011
Terug naar boven

Voordelen

- Biedt een manier om de toepassing van ISO 26000 zichtbaar te maken
Het publicatieplatform is een centraal overzicht van MVO-zelfverklaringen en onderbouwende rapportages. Voor organisaties is dit een mogelijkheid om zich met hun MVO-prestaties te profileren. Voor de stakeholders (zoals overheden en klanten) biedt het publicatieplatform een gemakkelijk vindbaar en toegankelijk overzicht van de MVO-ambities van organisaties. Stakeholders kunnen met de geboden informatie zelf beoordelen wat ze vinden van de MVO-inspanningen van organisaties, een principe dat helemaal past binnen het gedachtengoed van ISO 26000.

- Via een logo kunnen de deelnemers aantonen dat hun zelfverklaring op het Publicatieplatform van NEN staat.

- Het Publicatieplatform wordt beheerd door NEN. Tot nu toe hebben vooral Nederlandse organisaties zich aangemeld.

Terug naar boven

Kritieken

- Nauwelijks in Vlaanderen gebruikt

- Eenmalige registratiekosten afhankelijk van organisatiegrootte (100-600 €) en jaarlijkse kosten afhankelijk van de gekozen rapporteringsoptie (165 € voor Optie 1 tot 390 € voor Optie 3)

- Een zelfverklaring heeft een minder dwingend karakter dan een certificatie. Een attestering van de zelfverklaring door een derde partij ontbreekt. Dit laat organisaties toe flexibeler te zijn in hun duurzaamheidsbeleid- en verklaringen. Dat kan een goede zaak zijn, anderzijds loert in een klimaat dat inzake maatschappelijke verantwoording nog aan maturiteit moet winnen het gevaar van ‘greenwashing’ of minimale interpretatie om de hoek.

Terug naar boven
Aanwezigheid van niveaus binnen de standaard

De NPR 9026 biedt drie niveaus (Opties) van zelfverklaring waaruit een organisatie kan kiezen. De drie opties verschillen van elkaar in de mate van transparantie, ofwel de mate van detail waarin de toepassing van ISO 26000 wordt beschreven als onderbouwing van de zelfverklaring. De opties zeggen niets over hoe ‘goed’ de MVO-ambities en-resultaten van een organisatie zijn. In optie 3 is men het meest transparant want hier wordt de meeste onderbouwing gegeven.

Aard van de standaard-initiërende organisatie(s)
Intermediaire organisatieMulti-stakeholder initiatief
Toepassingsgebied van de standaard
Nationaal
Internationaal
Nationaal
Adoptiegraad van de standaard: 
Zelden
Internationaal
Adoptiegraad van de standaard: 
Zelden
Terug naar boven