Foutmelding

Er is een ongeldige keuze vastgesteld. Neem contact op met de websitebeheerder.
zitbal

Goede arbeidsrelaties en sociale bescherming

Mvo is niet mogelijk zonder transparantie en stakeholderoverleg. De sociaal-economische situatie, de vooruitzichten, het algemeen beleid,… van een organisatie. Het zijn thema’s die stakeholders aanbelangen. Niet in het minst in overleg en samenwerking met de werknemers is er heel wat mogelijk op het vlak van milieubeleid, mobiliteit, diversiteit, talentontwikkeling,… Dat geldt ook voor onderaannemers, leveranciers, freelancers,… hier en in het buitenland.

Sociale dialoog: een kwaliteitsgarantie

Een goed mvo-beleid heeft oog voor dialoog met werknemers en hun afgevaardigden. Organisaties – profit én non-profit - maken immers deel uit van de samenleving. Ze beïnvloeden en worden beïnvloed door tal van groepen en individuen in die samenleving. Een organisatie kan daarom niet performant zijn op economisch, sociaal én milieuvlak als ze de noden en verwachtingen van wie voor haar werkt en van wat haar omringt niet kent.

Sociale dialoog betekent een mvo-kwaliteitsgarantie als de werknemers en de samenleving het mvo-beleid begrijpen, dragen en het zo minder vrijblijvend maken. Logisch dus dat vakbonden er inspraak in vragen.

Ook voor niet-werknemers

Niet alle werk is het resultaat van een arbeidsovereenkomst. Onderaannemers, freelancers, leveranciers,… leveren diensten op basis van een contractuele overeenkomst. De relatie tussen partijen is in dit geval meer gelijkwaardig en commercieel van aard. Dialoog betekent in dit opzicht dat de contracterende partijen niet enkel hun plichten kennen maar ook hun rechten waaronder het recht op verhaal als de contractvoorwaarden met de voeten worden getreden.

Sociale dialoog in een internationale context

Niets houdt organisaties tegen om in de dialoog met buitenlandse leveranciers en onderaannemers een gepaste zorgvuldigheid (due diligence) op te leggen bij het toezicht op hun contractanten en tussenpersonen.

Wanneer dat de naleving inhoudt van één of andere gedragscode met betrekking tot arbeidspraktijken dan hoort die code in overeenstemming te zijn met de Universal Declaration of Human Rights en de principes van de ILO-arbeidsnormen.

Als er geen gestructureerde dialoog is

Kmo’s kennen vaak geen geïnstitutionaliseerde dialoog en zeker niet rond mvo. UNIZO ontwikkelde daarom de mvo-roadmap. Dat is een instrument om samen met medewerkers een actieplan op te stellen dat de organisatie verduurzaamt. Opnieuw vormt dialoog de basis én de rode draad voor een gedragen mvo-beleid.

fresco 'Pay your workers'
Nieuws van 19 november 2020

Met een gigantische fresco op de zo goed als lege Nieuwstraat in Brussel vraagt de Schone Kleren Campagne kledingketens om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de lonen van de kledingarbeiders in hun keten.

Nieuws van 22 mei 2013

Bij de instorting op 24 april van de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Intussen tekenden al 40 kledingketens – waaronder ook het Belgische JBC – het zogenaamde ‘Accord on Fire and Building Safety’ dat de veiligheid in de Bengalese fabrieken moet verbeteren. Maar welk verschil zal dit akkoord maken en wat...

Nieuws van 26 februari 2013

Met het rapport ‘Behind the Brands’ publiceren Oxfam Novib en andere Oxfams wereldwijd voor het eerst een ranglijst die duidelijk maakt hoe ’s werelds grootste voedingsmiddelenbedrijven in hun beleid en ketenbeheer scoren op onderwerpen als klimaat, vrouwenrechten en land- en watergebruik. “Niet één bedrijf komt door de test met een goede algemene score”...

Nieuws van 13 april 2018

In totaal ontvingen maar liefst 35 organisaties de erkenning  als 'Great Place to Work' voor hun goed werkgeverschap. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Great Place to Work® Institute Belgium in samenwerking met Vlerick Business School en mediapartner Jobat/Mark Magazine. 

Terug naar boven