VUB en ULB richten Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) op
Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) hebben samen het Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) opgericht.
Gevestigd in het hart van Europa brengt BrIAS de allerbeste wetenschappers, kunstenaars of ondernemers samen in een sfeer van volledige vrijheid, wederzijdse wedijver en kruisbestuiving. Het hoofdthema van BrIAS is steeds duurzaamheid.
BrIAS ontstond in 2018 als deel van het Usquare-project van VUB en ULB.
Een Institute for Advanced Studies is een beproefd instrument om onderzoekers van hoog niveau aan te trekken. Zulke instituten zijn vaak kweekvijvers van ideeën, zonder enige filosofische of politieke beperking. Gesitueerd in Brussel, zelf een lappendeken van verschillende socio-economische en culturele omgevingen, wil BrIAS een echte bruggenbouwer zijn tussen verschillende disciplines en verschillende milieus.
Voedsel, klimaat en duurzaamheid – interdisciplinair en internationaal
Sinds januari uit de hele wereld samen in Brussel. Het thema is The past, present and future of food, climate and sustainability. Uit een breed spectrum van disciplines werken 28 hoogstaande wetenschappers van over de hele wereld nog tot aan de zomer rond dit onderzoeksthema.
Er is inbreng van wetenschappers uit de landbouwwetenschappen, antropologie, archeologie, biologie, biotechnologie, chemie, ecologie, economische botanie, economie, etnografie, geschiedenis, hydrologie, recht, geneeskunde, politieke wetenschappen, sociologie en stadsstudies.
Daarnaast worden er ook beleidsmakers, ngo's, startups en ondernemingen op lokaal, nationaal en supranationaal niveau betrokken.
Zo zijn er voordrachten of workshops over voedingsgewoonten uit het verleden of de uitdagingen waarmee de landbouw vandaag te maken heeft. Hoe kan men zich voeden uit de natuur tijdens noodsituaties zoals een oorlog is ook een thema.
Het academische programma is onderverdeeld in vier subthema’s gekoppeld aan VUB- of ULB-onderzoeksexpertise:
- Klimaatverandering en samenleving in de afgelopen twee millennia
- Voedsel voor planten - afval voor voedsel?
- Voedselsystemen en "green deal"-beleid in en buiten Europa
- Landbouw en voedselconsumptie in Noordoost-Afrika (6000 v.Chr. - heden)
Dit is het volledige programma met meer achtergrondinformatie over de inhoud van de lezingen.