Vier manieren om plastic in water te vermijden

Zonder dat we het beseffen, belanden er via verschillende wegen plastics in ons water. Van zwerfvuil tot microplastics. Wil jij weten hoe jouw organisatie of bedrijf kan vermijden dat er plastic in het water terechtkomt?

1. Minder microvezels door een filter in je wasmachine te stoppen

Een van de grootste bronnen van microplastics in ons water is de textielindustrie. Polyester, de meest gebruikte stof van dit moment, is een synthetische stof. Wanneer je kleding van polyester wast, komen er telkens nieuwe plastic microvezels terecht in het rioolwater en uiteindelijk in de oceaan.

Bedrijven in de textiel- en kledingsector die hun producten wassen voor ze op de markt komen, verminderen de hoeveelheid microvezels die loskomen bij latere wasbeurten. Door filters te installeren in hun wasmachines houden ze meteen een groot deel van die vezels tegen.

Er zijn verschillende filters op de markt die microvezels tegenhouden bij een wasbeurt. Ze zijn er zowel voor bedrijven als voor particulieren. Je kunt zelfs aan de slag met een zelfgemaakte filter zoals de Fiylter van Creax.

2. Koop slim schoonmaakproducten

Schoonmaakmiddelen zitten propvol schadelijke stoffen én zijn verpakt in plastic. Wanneer je de verpakkingen niet recycleert, belanden ze op de afvalberg. Niet-afbreekbare schoonmaakmiddelen komen terecht in ons water.

Er zijn verschillende manieren om slimmer schoon te maken. Met gespecialiseerde doseerapparatuur kan je overdosering tegengaan. Er zijn verschillende producten op de markt die een navulbare verpakking aanbieden. En je moet de verpakking uiteraard juist recycleren. Let er bij de aankoop op dat het schoonmaakmiddel afbreekbaar is.

Bedrijven als ClearCircle ontwikkelen volledig circulaire schoonmaakmiddelen. Hun Bag in Box kan tot acht keer hergebruikt worden. Daarna verwerkt ClearCircle hem tot granulaat voor 3D-printers.

Kies voor verpakkingsvrije schoonmaakmiddelen zoals ecopods of Yokuu-schoonmaakparels. Pak afval grondig aan door een Zero Waste coach uit te nodigen. Een coach zoals Anne Drake, ambassadrice van Mei Plasticvrij, helpt bedrijven via haar workshops om afval te verminderen.

3. Drink kraanwater

Flessenwater blijft populair ondanks de vele nadelen zoals de grote impact op het milieu. Door te kiezen voor gerecycleerde en recycleerbare flessen verminder je deze impact. Maar het is uiteraard nog beter om dit verpakkingsmateriaal te vermijden door kraanwater te drinken.

Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan flessenwater. Door kraanwater te gebruiken in plaats van water in flessen krijg je in je bedrijf niet meer te maken met overbodige flesverpakkingen. Daarnaast moeten deze flessen niet geïmporteerd worden.

Het bedrijf Robinetto gaat zelfs nog een stap verder en gebruikt kraanwater als basis voor ter plaatse gemengde frisdrank in hun mobiele bar.

4. Kies voor bio-based en composteerbare verpakkingen

Een simpele manier om de hoeveelheid plastic in onze oceaan tegen te gaan is plastic in onze verpakkingen vermijden.
In tegenstelling tot traditionele kunststoffen komen bij bio-based materialen de grondstoffen niet uit een fossiele maar uit een plantaardige bron. Je krijgt bij de keuze voor bio-based materiaal in je bedrijf minder plastic te verwerken.

Met composteerbare verpakkingen zet je in op de end-of-life van je product. Plastic verpakkingen blijven nog heel lang na gebruik aanwezig. Composteerbare verpakkingen vergaan veel sneller. Soms is er al na enkele weken amper nog een spoor van te bekennen. Composteerbare materialen kunnen na hun leven ingezet worden als bodemverbeteraar. Zo gebruikt The Compost Bag Company zijn zakken als compost voor de planten die als grondstof dienen voor nieuwe verpakkingen. Daardoor legt hun plasticvrije product een volledig circulair traject af.