producten van ClearCircle

Nederlands bedrijf levert circulaire en duurzame reinigingsproducten

ClearCircle ontwikkelde een compleet circulair pakket duurzame en afbreekbare schoonmaakmiddelen voor de professionele werkomgeving. Het Nederlands bedrijf produceert én verdeelt ze ook.

“We zijn bovendien de eerste en vooralsnog enige in Europa die een innovatief circulair ‘Bag in Box’ retourprogramma aanbieden voor alle reinigingstoepassingen”, vertelt oprichter Roland Aartsen.

Niemand die waarschijnlijk beter weet hoe een professionele afwasmachine werkt, dan Roland Aartsen. Hij zit meer dan twintig jaar in de reinigingswereld. Daarvoor was hij afwasser. Daar zag hij dat het een geklungel was met de grote bakken afwasmiddel die hij moest overgieten om de afwasmachines te kunnen vullen.

“Het was bovendien ook nog eens agressief materiaal. Toen ik met ClearCircle begon, wist ik dat het anders moest. Ik wilde een box creëren waarbij je niet in aanraking hoeft te komen met het schoonmaakmiddel.”

Onderzoek naar dosering

Roland Aartsen is chemicus van opleiding. Hij weet dus als geen ander waaraan een schoonmaakproduct voor in de keuken of vaatwasser moet voldoen. “Vreemd genoeg bleek de juiste dosering niet altijd even duidelijk voor iedereen. Daarom deed ik er onderzoek naar. Het mondde uit in een concept waarvoor ik beroep deed op de cijfers van leveranciers.”

Het betekende de start van ClearCircle. Met reinigingsmiddelen uit grondstoffen die honderd procent afbreekbaar zijn. “Het kreeg daarom een Ecolabel. Daarnaast zit de inhoud in een milieuvriendelijke verpakking die is vervaardigd uit 81% suikerriet. De verpakking zuigt vacuüm. Daardoor wordt hij 85% kleiner in volume wanneer hij helemaal leeg is. Navullen kan tot een achttal keer. En daarna? De verpakking komt nog steeds retour en verwerken we tot granulaat voor in een 3D-printer. We maken nu onze eigen doseerapparatuur. Zo sluiten we de kringloop. Dat doen we allemaal in eigen beheer.”

Voornamelijk zakelijke markt

De producten van ClearCircle zijn gericht op grootverbruikers in de zakelijke markt. Ze zijn terug te vinden in hotels, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en conferentiegebouwen. “Onze specialisatie is de grootkeuken. Een vierde van onze producten is bestemd voor de vaatwassers. Momenteel zijn we ook bezig met de verdeling aan gemeenten en cateraars. Het concept voor de particuliere markt staat in zijn kinderschoenen.”

Wat een verrassing was voor Roland Aartsen? “Dat ook de kleinere klanten ermee aan de slag bleven. Dan gaat het bijvoorbeeld over restaurants en brasserieën met minder dan veertig tafels. Daarnaast merken ze de voordelen van met minder afval achter te blijven. Dat zorgt voor een besparing en het geeft gewoon een goed gevoel om concreet iets te kunnen doen aan duurzaamheid.”

Sleutelen aan apparatuur

ClearCircle blijft innoveren en verbeteren. Zo werd de doseerapparatuur licht aangepast. “Op die manier hebben we een overdosering of problemen met de waterdruk in vaatwassers vermeden. We ontwikkelden een doseerkubus op maat  van onze gerecycleerde verpakking. We brachten etiketten in kleur aan op de verpakking, zodat klanten weten voor welke kleur ze een nieuwe bestelling moeten plaatsen. Die voorraad kunnen ze trouwens online en op hun smartphone mee volgen.”

Op dit moment rollen we een nieuw concept uit waarbij de klant voor zijn chemie betaalt per liter water. Dit betekent dat we een watermeter tussen de kraan en de machine plaatsen. Het verbruik per liter staat vast. We lezen periodiek de waterstand uit en de klant betaalt dan zijn verbruik conform het verbruik van het productblad.

Ook in het gamma van ClearCircle: reinigingsmiddelen voor sanitair, vloeren, … “Daarbij komt een doseerfles van 1 liter met doseerdop van 10ml. Die zijn navulbaar. In de supermarkten zijn er 20 liter containers om ze na te kunnen vullen. De box kunnen ze ook terug naar daar brengen, waarna wij ze ophalen om te recycleren.

We werken ook aan een stempelkaart. Bij een x-aantal stempels krijg je korting. Het doel is dat mensen nog minder chemisch afval weggooien. Het concept is nog niet helemaal klaar.”

Zo maakte men het verschil
  • Afbreekbare schoonmaakmiddelen
  • Geen fysiek contact meer met de schoonmaakmiddelen.
  • Milieuvriendelijke verpakking - 81% suikerriet.
  • Navulbare verpakking.
  • Verpakking wordt gerecycleerd.
Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
12 december 2019
Terug naar boven

Voordelen

  • Afbreekbare schoonmaakmiddelen
  • Geen fysiek contact meer met de schoonmaakmiddelen.
  • Milieuvriendelijke verpakking - 81% suikerriet.
  • Navulbare verpakking.
  • Verpakking wordt gerecycleerd.
Terug naar boven