Strijd om de meest duurzame jeans ter wereld: deel 2
De productie van de klassieke jeansbroek gaat gepaard met heel wat negatieve effecten op het leefmilieu. Een aantal bedrijven in de textielsector is zich daarvan ook bewust. Eén van de meest duurzame jeans ter wereld is van Belgische makelij.
Mode met weggegooide jeansbroeken
Na een hele voorbereidingsperiode is Tom Duhoux, een Antwerpse ondernemer, begin 2018 gestart met de verkoop van HNST jeans. Hij noemde ze 'de meest duurzame jeans ter wereld'. De jeansstof die Duhoux ontwikkelde bestaat uit 56 procent gerecycleerd denim (via meer dan 6.000 ingezamelde jeansbroeken), 23 procent katoen (uit Griekenland) en 21 procent Tencel®, een textielvezel afkomstig van houtverwerking. Daarnaast besteedt hij ook aandacht aan waterbesparing (tot 6000 liter minder per jeansbroek), het weven en kleuren van de stof (met gebruik van Smart Indigo technologie), het spinnen van het garen met een gouden cradle-to-cradle certificaat, herbruikbare knopen die je van je broek kan schroeven, binnenzakken van gerecycleerde witte T-shirts, composteerbare labels, etc.
Is dit nu écht de meest duurzame jeans ter wereld?
Eind 2017 beweerde G-Star hun meest duurzame jeans ooit gemaakt hadden. In deel 1 van dit artikel hebben we daarvoor hun argumenten op een rij gezet. Deze verschillende beweringen over de meest duurzame jeans ooit roepen vragen op over de duurzaamheid van jeansmerken.
Op zoek naar informatie daarover komen we terecht op de site van Rank a Brand. Dat is momenteel de meest duurzame merkenvergelijkingssite van Europa met ruim 600 merken voor kleding, elektronica, telecom, media en eten & drinken. En er is ondertussen ook een handige app waarmee je meteen je favoriete merk kan screenen tijdens het shoppen.
In de rangschikking van duurzame jeans blijkt MUD jeans bovenaan te staan. Volgens deze site scoort Mud jeans het hoogst voor ecologie en arbeidsomstandigheden, vanwege onder andere het gebruik van duurzame ruwe materialen en een lidmaatschap bij Fair Wear Foundation (FWF). Deze jeansproducent werkt met een lease concept, waarbij de klant de jeans na gebruik terug naar de producent kan sturen.
Rank a Brand heeft HNST jeans nog niet in de rangschikking opgenomen. Sinds kort is de volledige collectie van HNST via de webshop verkrijgbaar, maar de eerste bestellingen worden pas in juni geleverd. We kijken al uit naar de plaats van de HNST jeans in de ranking.
Wil je meer achtergrondinformatie, dan kan je die halen uit het dossier van MVO Vlaanderen over circulaire mode. Dat dossier groepeert een aantal nieuwsberichten, praktijkvoorbeelden, interviews,… die enige tijd geleden verschenen op mvovlaanderen.be, maar nog steeds heel actueel zijn en een goed beeld geven van de inspanningen om de modesector te verduurzamen.