Start-up maakt circulaire vloeropbouw mogelijk
Staenis is een start-up in de bouwsector. Zij ontwikkelden een oplossing om een dekvloer (beter gekend als 'chape') waterpas te krijgen.
Daarnaast is er ook een circulaire variant mogelijk, want het ‘Staenisrooster’ is modulair. Het rooster zelf bestaat uit kunststof. “Het is mogelijk om een vloeropbouw te maken met het systeem ingevuld met droge vulmiddelen, het systeem achteraf te demonteren en op een andere locatie weer op te bouwen of te hergebruiken voor andere toepassingen”, vertelt Daisy Bohyn, mede-oprichter van Staenis.
Chape bestaat uit zand, cement en water. Meestal worden hierin ijzeren wapeningsnetten verwerkt voor de sterkte, maar het Staenis-systeem vervangt deze wapeningsnetten.
Op de traditionele manier een chape plaatsen met wapeningsnetten vraagt dus veel energie om te ontmantelen. “Naast onze ervaring met het plaatsen van een schadevrije vloeropbouw met chape, zochten we naar oplossingen voor meer milieuvriendelijke alternatieven. Er zijn al tal van droge vulmiddelen op de markt, maar daarnaast willen we nog dieper ingaan op de bouwafvalstromen die er vandaag zijn en in de toekomst nog zullen bijkomen. Daaruit willen we materialen recupereren. Natuurlijk vergt dit veel onderzoek en tijd, alleen is een vloeropbouw wel de basis voor een mooi afgewerkt eindresultaat. Dus dit is zeker belangrijk.”
Verstelbaar rooster
De oplossing die Staenis vond: een rooster waarmee een volledige circulaire vloeropbouw mogelijk wordt. “Het is een kunststof rooster dat in hoogte instelbaar is. Je kunt het vullen met een vulmiddel uit ecologische materialen of eventueel uit bouwafvalstromen. Dit kan je mooi afvlakken op het rooster. Daarna wordt die afgewerkt met OSB- of Durelis platen die vastgeschroefd worden op het rooster. Daarop kan je een vloer naar keuze plaatsen als afwerking.”
Dat is de opbouw. Maar ook afbreken gaat makkelijk. “Die circulaire gedachte hebben we verder uitgewerkt na veel gesprekken met specialisten en de steeds terugkomende vraag in de bouwsector naar milieuvriendelijkere oplossingen. We bundelen onze krachten met andere bedrijven om ermee aan de slag te gaan. Een betonnen vloer met isolatie is moeilijk te scheiden. Vaak zit er ‘gespoten PUR’ en vloerverwarming in. Dat kleeft allemaal hard aan elkaar. Bij ons systeem is alles eenvoudig te scheiden als er gewerkt wordt met droge vulmiddelen. Zowel de platen als het vulmiddel. Je kunt zelfs alles in de oorspronkelijke staat hergebruiken of flexibel de vloeropbouw gaan aanpassen.”
Veel uitproberen
Het Staenisrooster onderging heel wat testen. Ook in de praktijk. “We hebben veel werven geplaatst met het rooster om het uit te proberen. Op die manier zijn we tot een product gekomen dat een milieuvriendelijke vloeropbouw mogelijk maakt. Je hoeft daar zelfs geen specialist voor te zijn. Een doe-het-zelver kan er eveneens mee aan de slag. We voorzien technisch advies als onze klant dat nodig heeft.”
“We merkten ook dat de hoogte van het rooster heel belangrijk is. Soms is er meer hoogte nodig afhankelijk van werf tot werf. Dat lossen we op door een verlengpootje te voorzien onder het rooster. Verder kijken wij ook om het systeem te verstevigen waar nodig.”
In België verkrijgbaar
“Staenis is actief in België. Geïnteresseerden kunnen via onze website heel eenvoudig een prijsindicatie aanvragen en daar bovenop krijgen ze nog eens relevant advies voor hun specifieke vloeropbouw. Daarna kan het systeem aangekocht worden via onze webshop en dit wordt aan huis geleverd.”