Circulaire jobs

De S-Circel tool: bouwpakket voor inclusieve, circulaire jobs

Met de S-Circel tool experimenteer je met taken en functieomschrijvingen. Zo maak je jobs op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of match je de competenties van een kandidaat met jouw vacature op een overzichtelijke, toegankelijke manier.

Recent brachten we met Sterk Geschakeld een hele reeks verhalen over inclusie op de arbeidsmarkt. We bekeken de succesverhalen, de valkuilen, de hulpmiddelen en hulpmensen en een hele hoop mooie voorbeelden. We hadden het zelfs over de manier waarop je inclusieve vacatures kan schrijven. Zo’n duidelijke, toegankelijke jobomschrijving is heel belangrijk om geen potentieel fantastische kandidaten uit te sluiten. Maar het bleek niet zo makkelijk er een te schrijven. Er zijn best wel wat factoren waar je rekening mee wil houden, terwijl ze niet meteen voor de hand liggen. Hoe bewaar je het overzicht? Waar haal je inspiratie? Bij de S-Circel tool!

Competenties remixen

S-Circel is een ESF-project over de manier waarop de circulaire economie nieuwe jobs kan opleveren voor mensen met een afstand tot de werkvloer. De gelijknamige tool helpt werkgevers om daar effectief mee aan de slag te gaan. De focus ligt op functieomschrijvingen en competenties en dat geldt zowel voor de medewerkers als de leidinggevenden en werkt in twee richtingen. Zo vind je er een overzicht van de competenties die leidinggevenden nodig hebben om succesvol sociaal-circulair samen te werken. Daarnaast kan je op de S-Circle website volop mixen en matchen met functieomschrijvingen.

Je beschrijft dan de taken die in jouw onderneming worden uitgevoerd, teruggebracht tot hun absolute essentie, zoals: ‘een voertuig besturen’ of ‘goederen laden en lossen’. Voor elke taak kan je aangeven of die makkelijk aan te leren is, eenvoudig uit te voeren is en of die een hoog scholingsniveau vereist. Je kan ook aangeven of die taak eigenlijk op zichzelf staat en je die dus makkelijk naar een andere job kan overhevelen. En dan kan je experimenteren door taken anders te groeperen om tot functies te komen die passen bij bepaalde doelgroepen. In de andere richting kan je ook de competenties van een kandidaat aftoetsen aan een job en eventuele ontwikkelingsmogelijkheden blootleggen.

Je hoeft daarbij niet van nul te starten, want in de S-Circel tool staan al enkele veel voorkomende functieomschrijvingen voor je klaar. Die kan je aanpassen en erop verder bouwen tot ze overeenkomen met jouw noden. Of je gebruikt ze als inspiratie om tot een dieper inzicht te komen over wat exact een essentiële vereiste is en hoe je dat op een toegankelijke manier omschrijft. De tool is volledig gratis, je hoeft je enkel te registreren op de website. En wie weet staat jouw inclusief, circulair succesverhaal hier binnenkort op onze inspiratiepagina.