Reisorganisatie Joker ontvangt als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat

Reisorganisatie Joker ontving op 15 januari als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat. De plechtige uitreiking vond plaats op de vakantiebeurs in Utrecht. Het label bevestigt dat het bedrijf aan meer dan 150 criteria in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen voldoet. Joker nam onlangs nog deel aan de ikMVOok-sessies van MVO Vlaanderen en haar partners.

Hiermee bevestigt organisator Travelife dat Joker maatschappelijk verantwoord onderneemt en reist volgens de strengste normen van de Global SustainableTourism Criteria. Joker werd positief geëvalueerd op verschillende gebieden: intern sociaal en ecologisch beleid, beleid tegenover partners, de selectie van accommodatie, transport en excursies ter plaatse, reisbegeleiding, bestemmingen, communicatie naar klanten, de bescherming van klanten, naleving van de wettelijke plichten.

Greet Huybrechts, duurzaamheidscoördinator Joker: ‘We zijn hier heel fier op. Dit duurzaamheidscertificaat is een bevestiging van onze voortrekkersrol in Vlaanderen. Duurzaamheid zit verweven in het Joker DNA. Het duurzaamheidscertificaat werd dan ook behaald met dank aan alle collega’s van Joker en Karavaan, de vereniging die de opleiding van onze reisbegeleiders verzorgt. Voor ons is dit een voortdurende evenwichtsoefening tussen mens, natuur, economie en beleving. Het behalen van het Travelife certificaat is dan ook een aanzet voor een nog duurzamer beleid binnen Joker.‘

Strenge eisen

Volgens Naut Kusters, General Manager Travelife for Tour Operators and Travel Agents, is de Travelife standaard voor touroperators de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC ( Global SustainableTourism Criteria) voldoet. In 2013 werden de eerste certificaten uitgereikt aan Nederlandse touroperators. Dit jaar aan verschillende buitenlandse touroperators waarvan Joker Toerisme de eerste touroperator uit België.

Ook Toerisme Vlaanderen reageert positief: ‘Toerisme Vlaanderen heeft gedurende 5 jaar extra inspanningen geleverd om Vlaamse touroperators bewust te maken van het belang van duurzaam toerisme. Zo heeft Toerisme Vlaanderen van 2007 tot 2011 de instrumenten van Travelife aangeboden aan de Vlaamse touroperators. Toerisme Vlaanderen is dan ook zeer blij dat Joker Toerisme dit duurzaamheidscertificaat mag ontvangen voor zijn duurzame prestaties', aldus Griet Geudens, duurzaamheidsmanager Toerisme Vlaanderen.

Travelife

Het Travelife Sustainability System werd in Nederland opgericht in 2007 ter promotie van een duurzaam beleid binnen de toeristische sector in binnen- en buitenland. Touroperators en reisagenten zijn immers de invloedrijke verbinding tussen reizigers, bestemmingen, beleidsmakers, logistieke partners enz. Travelife geeft de toeristische sector ondersteuning bij hun duurzaamheidsbeleid, zorgt voor kennisoverdracht en reikt oplossingen aan om zo het verantwoord maatschappelijk ondernemen en duurzaam reizen te bestendigen.

Travelife wordt gepromoot door nationale reisverenigingen van ondertussen 16 landen in verschillende continenten. In België zijn dat o.a. de ABTO en de VVR. www.travelife.eu