Bonen voor plantaardige eiwitten

Een boontje voor plantaardige eiwitten

Moeten er nog bonen zijn? Als het van Boon voor A afhangt wel. Het project wil de Antwerpenaar tonen hoe lekker plantaardige gerechten kunnen zijn. Daarvoor verbindt het chefs met lokale boeren. 

Vlaanderen zit midden in een eiwitshift: steeds meer mensen eten minstens wekelijks vegetarisch, of gaven al aan dat ze in de toekomst minder vlees willen eten. Voor de gezondheid, voor het milieu of voor het dierenwelzijn: het Vlaamse doel om 60% plantaardige eiwitten te eten lijkt haalbaar. Maar ook de flexitariër gaat graag eens uit eten, en al zijn er volgens Happy Cow ondertussen ruim 1000 Belgische restaurants die minstens één vegetarische optie aanbieden, slechts 173 daarvan zijn volledig vegan en vegetarische zaken

Plantaardige eiwitten in de horeca 

Samen met Let Us, BioPolder, Rurant en Sense, werkt Mosquito In The Room aan een duurzame eiwitshift in Antwerpen. Met steun van de Vlaamse Overheid motiveren ze in het project Boon voor A Antwerpse restaurants om hun menukaart duurzamer te maken. De deelnemende chefs krijgen de kans om in een gratis traject in te stappen dat hen daarin begeleidt. 

Ondertussen kozen 22 restaurants in en rond Antwerpen ervoor om ofwel één vlees- of visgericht om te zetten naar een plantaardig gerecht, ofwel hun volledige menukaart te vergroenen. Voor tien restaurants werd namelijk een intensief traject voorzien, waarbij ze hun menu lieten screenen op onder andere de veroorzaakte CO2-uitstoot en de gezondheidsimpact van hun gerechten. Zo creëren ze meer toekomstgerichte, plantaardige gerechten. 

Sense gaat dan weer aan de slag in haar buurrestaurants en grootkeukens. Daar streven ze ernaar om 30% meer groenten te serveren, en 20% minder dierlijke eiwitten. 

Duurzame eiwitketens 

Om die plantaardige eiwitten aan te leveren, is er ook in de landbouw een shift nodig. Al enkele jaren worden er weer meer peulvruchten geteeld in Vlaanderen. Uit die eerste ervaringen bleek duidelijk dat linzen, kikkererwten, veldbonen, erwten, edamame, soja en nierbonen zeker een toekomst hebben in Vlaanderen. 

Al brengt duurzame eiwitten telen op technisch en commercieel vlak best wat uitdagingen met zich mee. Om die te onderzoeken, zaaide partner Biopolder een hectare in met rode bonen, kikkererwten, sojabonen en gele linzen. Let Us en Mosquito In The Room staan Vlaanderens grootste biologisch landbouwbedrijf ook bij om het businessmodel en de communicatie errond uit te denken.  

Elders in Vlaanderen zorgt de Green Deal Eiwitshift er trouwens voor dat de productie van peulvruchten in de lift zit. Zo werkt Arvesta samen met landbouwers om lokale granen en peulvruchten te produceren, en verkent het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek de weg die eiwitrijke plantaardige gewassen afleggen, van veld tot vork.