Papier als grondstof voor meubilair

Kinnarps levert interieuroplossingen voor kantoren en openbare ruimtes. Dit Zweedse bedrijf heeft de handen ineengeslagen met verschillende bedrijven die werkplekoplossingen ontwikkelen. Met het project ‘Designed for recycling’ willen ze in de toekomst meubelen en interieurelementen uit gerecycled papier aanbieden. Klinkt als een hachelijke onderneming? Er zit meer in dan je denkt.

Het wereldwijde verbruik van textielvezels is vandaag al duizelingwekkend hoog, maar zal tegen 2040 waarschijnlijk nog verdubbelen. En dat is een probleem. Veel soorten textielvezels zijn allesbehalve duurzaam. Bijvoorbeeld omdat er veel water of grond nodig is voor de productie of ze niet gemakkelijk afbreekbaar zijn.

Daarom is het geen overbodige luxe om op zoek te gaan naar nieuwe alternatieven. Papier kan daarin een belangrijke rol spelen. Het is een natuurlijk, recyclebaar materiaal dat ook nu al wordt gebruikt voor de productie van bepaalde stoffen, zoals bamboe en hennep.

Vandaar Kinnarps’ beslissing om het te gebruiken als grondstof voor het textiel in hun interieurelementen.

‘Designed for recycling’

Samen met 14 andere bedrijven uit de Zweedse bosbouw-, papier- en textielsector heeft Kinnarps deelgenomen aan het project ‘Designed for recycling’.

De ambitie is om biologisch meubilair en interieurelementen te ontwikkelen uit gerecycled papier. De onderdelen moeten uiteindelijk opnieuw gerecycled kunnen worden tot textielvezels die de basis vormen voor nieuw meubilair.

En het werkt! De eerste twee stoffen (en daaruit voortkomende prototypes) zijn intussen een feit. De prototypes, opzetwanden, bestaan uit onderdelen die gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden.

Circulair van A tot Z

Kinnarps wil met dit project een bijdrage leveren aan de transitie naar een circulair model. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de volledige keten in kaart brengen, van grondstoffen tot recycling, omdat dat de enige manier is om echt circulair aan de slag te gaan.

Er is nog werk aan de winkel, maar de eerste stappen zijn veelbelovend.