Naar een community van leidinggevende vrouwen
Een loopbaanprogramma om een boost geven aan de carrière van vrouwen. Dat is ‘Women in Action’ van Arval.
Het doel: vrouwelijke managers tools aanreiken om naar een senior functie door te groeien. “We botsen op dezelfde zaken, van Peru tot in Rusland.”
Lease-maatschappij Arval, onderdeel van BNP Paribas Group, heeft van oudscher een mannelijke stempel. “Dat is eigen aan de sector: auto’s en dus ook mobiliteit worden als mannelijk gepercipieerd”, vertelt Natacha Delcourt, de HR-directrice bij Arval.
De verhouding man/vrouw in ons bedrijf is nochtans fifty/fifty, tot we op managementniveau komen.
In januari 2020 ontstond daarom het idee om een talentprogramma in het leven te roepen om een boost te geven aan de carrière van vrouwen. Delcourt: “Het kadert in onze globale strategie, ‘Arval Beyond’. Er lopen over de hele groep BNP Paribas verschillende programma’s, voor verschillende profielen. ‘Women in Action’ richt zich op vrouwen, opdat zij naar een senior functie kunnen doorgroeien.”
Assessment en coaching
Het programma richt zich dus op ervaren vrouwen die op dit moment al een hogere managementfunctie bekleden. “We hebben eerst een selectieproces doorlopen, dat een beetje vertraging opliep door corona. Om in die terminologie te blijven: HR heeft een eerste golf aan kandidaten geselecteerd in het najaar”, lacht Delcourt.
Door people en talent reviews had men bij Arval zicht op wie potentieel heeft, wie een goede performantie… “We kwamen uit bij vijftien kandidaten, waar nog twee aan werden toegevoegd. Men heeft hen gevraagd of ze interesse hadden. Allen stemden ze in. Ik was overigens vereerd dat ik ook één van die zeventien was”, zegt Delcourt.
De kandidaten ondergingen daarop een individueel assessment. “Alle vrouwen slaagden voor die proef, dus dat geeft aan dat er voldoende talent is. Er volgde daarop een tweede gesprek, waarop we een persoonlijk ontwikkelingsplan kregen. Dat werd gebruikt als basis voor individuele coachingsessies”, duidt Delcourt.
Tools aanreiken
De trainingen waren oorspronkelijk in november voorzien, in real life, maar uiteindelijk werd alles opgestart via webinars. “De voertaal is het Engels, maar de coaching gebeurt in de eigen taal. ‘Women in Action’ wil vrouwelijke talenten vooral tools aanreiken. Het is een mix van individuele ondersteuning en collectieve leermomenten met externe sprekers, zoals diversiteitsexpert Pete Stone.”
Het project is niet nieuw: er bestonden binnen BNP Paribas Real Estate wel al enkele trajecten om vrouwen te ondersteunen. “In het Verenigd Koninkrijk loopt al enige tijd een soortgelijk verhaal. Daar hebben we naar de best practices gevraagd. We hebben ons licht ook opgestoken bij partners als Sodexo en Danone, die hier ook goede ervaringen mee hebben.”
Soft skills & leadership
Alle kandidaten leren bij rond soft skills, zoals presentatie en communicatie. “We leren hoe meer impact te hebben bij een groot publiek. Hoe zet je je in een vergadering, wat is de tone of voice, hoe kan je je punt maken… Maar ook rond leadership/mentoring zien we veel praktijkvoorbeelden.”
“Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de feedback is zeer positief”, weet Delcourt. “Blijkt dat we echt op dezelfde zaken botsen. Of je nu van Spanje, van Peru, van Nederland of Rusland bent: we hebben vergelijkbare ervaringen. We moeten ervoor zorgen dat we gehoord worden.”
Het doel is om een community van vrouwen in leadership-functies op te bouwen. “Er zijn wel al een paar rolmodellen van vrouwen in senior-functies bij Arval, maar te weinig. De meeste deelnemers hebben al een mooie titel, maar die kan nog mooier”, stelt Delcourt.
Voor herhaling vatbaar
‘Women in action’ wordt een recurrent programma. “Normaal gezien gaan we dit elk jaar uitrollen. Zo hopen we de mentaliteit te veranderen, zeker als het op aanwerving en promotie aankomt.
Ik denk ook dat dit alles een meerwaarde kan betekenen voor mobiliteitsoplossingen. Het is belangrijk dat onze teams ook op de klanten lijken.
Arval hoopt op termijn een community van senior management women op te richten. Dit programma loopt in ieder geval nog tot in september. “Hopelijk kunnen we dan ook een écht ontmoetingsmoment organiseren”, glimlacht Delcourt.