Mud Jeans wil recyclage kleding naar hoger niveau tillen
Hoe kun je een ethisch vervaardigde jeans van goede kwaliteit aan een grote groep mensen aanbieden? Een vraag die het Nederlandse Mud Jeans zich stelde. Begin 2013 kwam het antwoord met ‘Lease A Jeans’. Het vernieuwend concept gaf een boost aan de circulaire mode-industrie. Ondertussen lanceerde de kledingproducent ook Lease A Hoody en Lease A Bag.
Lease A Jeans is het vervolg op de duurzaamheidsgedachte van Mud. Ze probeerden eerder al zo veel mogelijk duurzame jeans te ontwikkelen door minder water en stof te gebruiken en de broek bij voorkeur lokaal te laten vervaardigen (Turkije en Italië). Voor het maken van één spijkerbroek is 8.000 liter water nodig. Daarnaast verdwijnt in Nederland jaarlijks 135 miljoen kilo katoen in de verbrandingsoven. Mud Jeans vond dat dit anders kon en lanceerde daarop Lease A Jeans.
Hoe ziet het businessmodel van Lease A Jeans er nu uit?
Een Mud Jeans kost 109,95 euro. Als de klant de broek least, betaalt hij een instapbedrag van 20 euro en vervolgens 5,95 euro per maand gedurende twaalf maanden. De totaalkost bedraagt dan jaarlijks 91,4 euro.
Wat als het jaar voorbij is? Dan heeft de klant drie opties:
- De broek houden, waarbij hij nog vier extra maanden 5 euro betaalt. Als de klant de broek in de toekomst alsnog inlevert, krijgt hij de 20 euro instapkost terug.
- De broek inruilen voor een nieuw model. De klant betaalt 10 euro switchkost, gevolgd door opnieuw twaalf maandtermijnen van 5,95 euro.
- De broek weer inleveren, waarna hij zijn instapkost van 20 euro terug recupereert.
Wat gebeurt er met de ingeleverde jeans?
De grondstoffen van de ingestuurde of geruilde jeans hergebruikt Mud voor nieuwe producten.
Een deel van de jeans recycleren ze door de stof te vermalen en te mengen met biologisch katoen. Hieruit ontstaat een nieuwe denim stof, de basis voor een nieuwe jeans of een andere product, zoals de Mud Hoody’s.
Het andere deel van de jeans upcycled Mud. De stoffen krijgen bijvoorbeeld een nieuw leven in hun tassencollectie. Deze tassen worden geproduceerd in samenwerking met I Did Slow Fashion, een initiatief dat restmaterialen redesignt in haar MVO-atelier. Vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in ruil voor hun werk een gratis vakopleiding tot naaister.
Ondertussen zijn er al meer dan 3.000 Mud Jeans in omloop, waaronder 1.500 leasers.