Maak kennis met de vier SE’nSE 2021-laureaten

Dit voorjaar lanceerde de Stichting voor Toekomstige Generaties haar zesde SE’nSE ((Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund) projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu. Gisteren maakte het de vier laureaten bekend.

Bright Energy

Bright Energy wil vervuilende dieselgeneratoren vervangen door slim inzetbare elektrische batterijen op bouwwerven.

Omdat batterijen complexer zijn om te beheren dan dieselgeneratoren biedt het bedrijfje groene energie as-a-service. Het team staat in voor de installatie, optimalisatie, aansturing en monitoring van de batterij op maat.

Ecopoon

Ecopoon produceert en verhandelt een assortiment van eetbaar en ecologisch bestek. Dit vormt een echt duurzaam alternatief voor de verschillende soorten plastic en hout die in de horecasector worden gebruikt.

Ecopoon biedt momenteel drie producten aan: de klassieke lepel natuur, de aperitieflepel natuur en rozemarijn en het roerstaafje met speculaas.

Het Ecopoon-bestek is stevig, hitte- en koudebestendig en smaakt goed. Zo geeft het een lekkere en speelse toets aan koffies, maaltijden, picknicks, ijsjes en desserten.

Toqua

Toqua wil via machine learning het brandstofverbruik in de scheepvaartsector reduceren.

De huidige meetmethoden die in de scheepvaart gebruikt worden, zijn verouderd en maken bepaalde simplificaties, waardoor het effect van weerscondities (golven, wind, stroming enzovoort) en laadcondities niet correct in rekening gebracht kunnen worden.

Door IoT-data van de schepen en satellietdata van de weersomstandigheden samen te brengen in één machine learning-model, slaagt Toqua erin het gedrag van deze schepen vrij perfect te modelleren. Daardoor kunnen de beslissingnemers in rederijen meer datagedreven werken, met gemiddeld 6 procent aan brandstofbesparingen als gevolg.

Tulipal

Tulipal is een Belgische medtech start-up die een draagbare reiniger voor menstruatiecups ontwikkelt. Het wil ervoor zorgen dat menstruerende vrouwen tijdens hun regels probleemloos een gezond en herbruikbaar alternatief als de menstruatiecup kunnen gebruiken.

Daarom heeft Tulipal samen met een groep gebruiksters een praktische en ecologische tool ontwikkeld waarmee de cup overal doeltreffend gereinigd kan worden. Hij is compact, gebruiksvriendelijk en ontworpen en vervaardigd volgens een ecologische methode.

Hij wordt geproduceerd en in elkaar gezet in België en is in combinatie met de cup zowat 90% milieuvriendelijker dan de wegwerpoplossingen.

Steun

De vier start-ups ontvangen in totaal 150.000 euro aan zaaikapitaal, in de vorm van converteerbare ondergeschikte leningen.

De Stichting voor Toekomstige Generaties  kan deze financiële steun verlenen dankzij de bijdrage van het SE’nSE Fonds, opgericht door Pierre Mottet (IBA) waarna het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties en de Eurofins Foundation zich ook aansloten.