Leuven gaat CO2-arm leven
86 concrete projecten om tegen 2030, 80% minder CO2 uit te stoten. Het Klimaatcontract van Leuven is in werking getreden.
Vijf ‘EU Missions’, deel van het ‘Horizon Europe’ onderzoeks- en innovatieprogramma voor 2021-2027, zorgen ervoor dat de Europese Unie tegen 2030 ambitieuze doelen in realiteit omzet. Zo moet Europa tegen dan minstens 100 klimaatneutrale en smart cities tellen. 377 steden stelden zich tussen november 2021 en januari 2022 kandidaat.
Op de short list werden vier Belgische steden weerhouden. La Louvière, Brussel, Antwerpen en Leuven werken sinds 2022 elk aan hun ‘klimaatstadcontract’. Daarin stellen ze een plan op om in alle sectoren klimaatneutraliteit te bereiken. Leuven werkte daarvoor samen met Leuven 2030 en heeft zijn plan ondertussen ook bij de Europese Unie ingediend.
Op weg naar nog meer klimaatneutraal
Mohamed Ridouani, burgemeester van de studentenstad, stelde daarbij dat de Leuvenaar zal merken dat de stad verandert: het openbaar domein zal groener worden. De stad zal meer hernieuwbare energie gebruiken, die bovendien goedkoper moet worden. Ook op de recyclage van het afval zet de stad nog verder in.
Om het klimaatstadcontract op te stellen, maakte Leuven onder andere gebruik van de Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven in 2050. Die stelde Leuven2030 in 2019 al op samen met verschillende Leuvense experten. Voor het contract zelf sloegen kennisinstellingen, het middenveld en overheden de handen in elkaar. Voor de financiering wordt in de loop van 2024 de puzzel samengelegd. Daarbij wordt, naast Europese subsidies, gerekend op een samenwerking tussen banken, impact-investeerders, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen …